);

Wat vieren we nu eigenlijk met Pasen?

Wat vieren we nu eigenlijk met Pasen?

De winkels liggen al weer gevuld met paaseieren, paashazen en allerlei knutselspullen voor Pasen.  Ook wij hebben de eerste paaseitjes achter onze kiezen en de eerste eieren zijn versierd.  Nog niet de echte, maar piepschuim eieren met foam klei. En toen we met zijn allen aan het knutselen waren vroeg een van mijn dochters waar Pasen nu eigenlijk vandaan kwam. Dat kon ik ze in grote lijnen vertellen, maar wat dit te maken heeft met paaseieren en de paashaas dat wist ik niet. Dus ben ik dit gaan opzoeken en opschrijven, omdat er waarschijnlijk nog meer mensen zijn die niet weten wat het verband is tussen de paashaas en de wederopstanding van Jezus.

 

Wat betekent het woord Pasen?

Waar het woord Pasen nu exact vandaan komt is niet duidelijk. Het zou van het joodse feest Pesach kunnen komen of van het Latijnse woord ‘pascua’ wat weide betekent en naar de Lente verwijst. Het Engelse woord voor Pasen  “eastern” of het Duitse woord “Ostern” lijken juist weer naar de Germaanse godin  Ostara te wijzen. De godin van de Lente.

 

Waar komt het paasfeest vandaan en wat vieren wij nu precies?

Zo ver ik altijd wist is Pasen een christelijk feest, maar na wat onderzoek op internet blijkt de oorsprong te liggen in de Joodse traditie Pesach. Tijdens dit feest wordt de uittocht van de Joodse bevolking uit Egypte herdacht. Dit feest duurde 7 dagen en begon traditioneel met Sederavond.

Ook Jezus was Joods en wilde met zijn vrienden het paasfeest in Jeruzalem vieren. Echter dachten de Joden in Jeruzalem dat Jezus hen kwam verlossen van de Romeinen. Hij werd met grote vreugde binnengehaald. Dit vieren wij met Palmpasen of wel palmzondag. De zondag voor Pasen. Op witte donderdag (of wel Sederavond) at Jezus voor de laatste keer met zijn volgelingen (het wel bekende laatste avondmaal). Judas vertrok eerder en verraadde Jezus die vervolgens gevangen genomen werd. De dag erna, goede vrijdag, werd Jezus verhoord, gepijnigd en uiteindelijk ter dood veroordeeld. Net als veel anderen in die tijd, werd Jezus aan het kruis gehangen door de Romeinen. Zo sterft Jezus. Voor zonsondergang wordt hij nog begraven. Op stille zaterdag (stil omdat er geen kerkklokken die dag luiden) wordt herdacht dat Jezus in het graf ligt. Echter blijkt op zondag, paaszondag, Jezus niet meer in zijn graf te liggen en herrezen te zijn. Deze dag vieren wij de opstanding van Jezus uit de dood. Paasmaandag heeft daarentegen geen verhaal.

Door de christenen werd in de loop van de jaren steeds meer waarde gehecht aan de wederopstanding van Jezus en werden de Joodse aspecten van Pesach steeds meer achterwege gelaten. In 325 werd tijdens de concilie van Nicea (een vergadering van bisschoppen ) het definitief losgekoppeld van de Pesach. Tevens werd beslist dat paaszondag elke jaar gevierd zou worden op zondag na de eerste volle maan van de lente.

 

Wat heeft de wederopstanding van Jezus met de paashaas en paaseieren te maken?

Zowel de paashaas als de paaseieren hebben niets met het christelijke paasfeest te maken. Maar in Europa raakte Pasen vermengd met een aantal  heidense lentefeesten. Zo vond ieder jaar ter ere van Godin Ostara een feest plaats waar eieren werden geofferd. In het christelijk geloof werd dit overgenomen en werden eieren als paasoffer gebracht. Dit waren de mooiste eieren en werden soms ook gekleurd.

Omdat vroeger bij de start van de Lente de kippen volop eieren begonnen te leggen werden deze na de hongerige wintermaanden rijkelijk met Pasen gegeten. Maar ook werden de eieren door de boeren in akkers verstopt om deze vruchtbaar te maken. Kinderen gingen ze met Pasen zoeken. Het verhaal dat ze verstopt zouden zijn door de paashaas is afkomstig van een Duitse mythe. Een klein meisje zou een gewonde vogel hebben gevonden. Ze bad tot godin Ostara om haar te komen helpen. De godin kwam, zag dat het vogeltje er slecht aan toe was en veranderde het in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat deze haas jaarlijks zou terugkomen en gekleurde eieren zou leggen. Dit zou dan de dag zijn waarop de godin werd vereerd. Oftewel Pasen.

Nu weet ik dus dat er geen verband is tussen de paashaas en de wederopstanding van Jezus. En dat we met Pasen een vermenging van het christelijke paasfeest en heidense lentefeesten vieren waarbij er ook nog vaak een klein stukje joodse traditie in de vorm van het eten van matse terugkomt.

» Lees ook: Pasen betekenis kindertaal

 

Meer blogs van Shirley:

Een persoonlijk bericht van Sint voor jong en oud

Een persoonlijk bericht van Sint…

Bijna is het weer zo ver dat Sinterklaas vanuit Spanje naar Nederland komt gevaren. Mijn kinderen zijn er al druk mee bezig. De speelgoedboekjes…

Angela Schijf gaat op stap met Mozart

Angela Schijf gaat op stap met…

Al de hele herfstvakantie keken zowel de kinderen als ik uit naar ons geplande theaterbezoek in theater Agnietenhof in Tiel. We zouden gaan…

Een t-shirt bedrukken met je eigen glitter ontwerp

Een t-shirt bedrukken met je eigen…

Houden jij of je zoon of dochter van glitter? Hoe leuk is het dan om een t-shirt te bedrukken met een eigen ontworpen glitter afbeelding?…

Mijn naam is Shirley en ik ben moeder van 3 prachtige dochters Eline (2009), Fenne (2012) en Vivine (2014). Naast dat ik het heerlijk vind om moeder te zijn, ben ik 2015 gestart met mijn eigen bedrijf Ontspannen uk. Ik wilde namelijk andere ouders ook laten ervaren wat de positieve effecten van (baby)massage en yoga op kinderen zijn. Daarnaast ben ik druk met mijn webshop met leuke kraamcadeautjes.

In mijn blogs zal ik, net als ik tijdens mijn lessen babymassage, de lezers aan het denken willen zetten, herkenning willen oproepen of van tips willen voorzien. De onderwerpen waarover ik schrijf zullen gaan over de belevenissen met mijn dochters, weetjes over baby’s en alles wat ontspanning kan geven. Leuk als je reageert op mijn blogs!

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.