);

Saartje: het voorleesboek voor kinderen met autisme

Saartje: het voorleesboek voor kinderen met autisme

Esther Vliegenthart schrijft voorleesboeken voor kinderen met autisme, taalontwikkelingsstoornis (TOS) en ADHD, passend bij hun belevingswereld. En misschien denk je “waarom een boek speciaal voor deze kinderen, wat is er mis met een “normaal” prentenboek?” Niet heel veel, maar toch genoeg. Esther legt het zelf uit.

 

Waarom een aangepast voorleesboek voor autistische kinderen?

Esther heeft zelf een zoon met autisme en TOS die maar geen plezier kon vinden in voorgelezen worden. Zij vertelt: ”in bijna alle boekjes maakt de hoofdpersoon oogcontact met de lezer, mijn zoon vond dat verschrikkelijk. Ook waren de kleuren van de tekeningen vaak zo fel dat hij er niet goed naar kon kijken. Ook begreep hij de verhaallijn niet altijd, omdat in veel voorleesboeken nog wel eens denkstappen overgeslagen worden. Wij kunnen die stappen vaak heel eenvoudig zelf invullen, maar kinderen met autisme worden daar vaak heel onrustig van. Aan de andere kant is voorlezen ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Ik besloot daarom om zelf boekjes te maken die hij wat betreft prikkels aankan en die passen bij de manier zoals hij de wereld ziet. Zo ontstonden de boekjes over Saartje.”

 

Review van het boek Saartje door Judith

Voor website4mama mocht ik een heel bijzonder kinderboek reviewen. Saartje. Een boekje over een eekhoorn en hoe zij de dag beleeft. En wel de dag waarop ze mag spelen met de verkleedkist! Het is een lief verhaaltje en heel herkenbaar voor peuters, want het beschrijft ook dat na het spelen etenstijd is, badtijd en vervolgens bedtijd.

 

Wat vind ik van het boekje “Saartje”?

Het is een verhaal zonder vaart, want er gebeurt niet veel spannends en de tekeningen zijn niet echt opvallend. En laat dat alles nou precíes de bedoeling zijn!

Waarom? Het boekje is speciaal geschreven voor kinderen met autisme. De schrijfster heeft zelf een kindje met autisme, waarbij ze merkte dat hij bij de gewone prentenboeken snel van slag was. Door de felle kleuren, de ruimte voor eigen interpretatie en... doordat op de illustraties de figuren je vaak aankijken. Vooral dat laatste was voor mij een ‘huh, och dat is inderdaad zo, nooit bij stilgestaan’-momentje. De illustraties in het boekje zijn inderdaad rustig van kleur en het eekhoorntje kijkt je niet aan.

Nu kan ik het niet testen op een kindje met autisme maar ik kan me zeker voorstellen dat dit boekje prettig is om uit voor te lezen. Toen ik het las met mijn zoontje van net 3 heeft hij net zo aandachtig gekeken en geluisterd als bij een willekeurig ander boek. En het was voor hem ook zeer herkenbaar: Saartje die bij mama blijft als papa gaat werken, etenstijd als papa thuis komt van het werk, dan in bad en naar bed, etc.

Kortom, ik vind het een bijzonder boekje. Niet alleen te gebruiken om voor te lezen aan kinderen met autisme, het is gewoon een lief boekje voor elke jonge peuter!

 

Over deze serie boeken voor kinderen met autisme

Dit eerste boekje, waarin we kennismaken met Saartje, kwam vorig jaar uit en bleek een groot succes en is inmiddels zelfs vertaald naar het Engels. Schrijfster Esther ontving van verschillende organisaties, verenigingen en ouders enthousiaste berichten over haar boekjes. Sindsdien heeft zij niet stil gezeten en is “Saartje speelt met auto’s”, een boekje met herkenbaar spelgedrag, ook op de markt. Binnenkort verschijnt ook deel 3: “Saartje op de zorgboerderij” en deel 4: “Saartje en het Sinterklaasfeest”.

Op de website vind je meer informatie over deze serie boekjes voor autistische kinderen.

De boekjes van Saartje bestel je bij je boekhandel of op bol.com

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 2

 1. Vlijtig Liesje

  sep 16, 2016 at 09:25

  Ik vind het goed dat ze speciale boeken maken. De wereld is al ingewikkeld genoeg voor kinderen met ASS.

  Huisvlijt  1. Judith

   sep 16, 2016 at 10:08

   Ja mooi he, vond ik ook!This thread has been closed from taking new comments.