);

Vervelend gedrag, wat zit erachter?

Vervelend gedrag, wat zit erachter?

Soms weet je je even geen raad met het gedrag van je kind. Niet luisteren, zeuren, aan jouw been staan vastgeklampt, woede-uitbarstingen, ruzie maken met zijn broertje.. Wat is er toch aan de hand? In dit blog lees je waarom jouw kind doet zoals het doet, hoe je ermee om moet gaan en wat jij eraan kunt doen.

 

Vervelend gedrag als vorm van communicatie

Je kind gedraagt zich niet zomaar vervelend. Door zijn gedrag laat je kind zien hoe het zich vanbinnen voelt. Voor een kind is het moeilijk om in woorden te vertellen: ‘Ik vind dit heel spannend en daarom doe ik zo druk’ (voor veel volwassenen ook trouwens). Je kind wil het liefste gezellig en leuk doen, alleen soms lukt het niet.

Gedrag met een reden

En dat kan meerdere oorzaken hebben. Je kind heeft altijd een ‘goede’ reden voor zijn gedrag:

  • Je kind kan zich nog onvoldoende uiten in woorden.
  • Je kind voelt zich niet gezien en gehoord.
  • Je kind heeft iets vervelends meegemaakt en heeft gedrag ontwikkeld om hiermee om te gaan.
  • Je kind kan niet anders, bijv. vanwege een aangeboren stoornis.

Bij jonge kinderen zie je vaak frustratie en boosheid, doordat ze nog niet goed in woorden kunnen vertellen wat ze willen. Een kind wat andere kinderen slaat, weet misschien nog niet hoe je fijn contact maakt met andere kinderen of doet dit zodat hij gezien wordt door de juf.

» Lees ook: hulpmiddelen voor ADHD op school

 

Je kind zien en horen

Heel belangrijk is het om te kijken wat er achter het gedrag van je kind zit. Probeer eens je kind te observeren en te ‘luisteren’ naar zijn gedrag:

  1. Wat doet mijn kind precies wat ik zo vervelend vind?
  2. Wanneer laat mijn kind wel het gedrag zien wat ik graag wil zien?
  3. Wat wil mijn kind mij vertellen met zijn gedrag?
  4. Wat vraagt mijn kind eigenlijk van mij door zijn gedrag heen?

Als je jezelf deze vragen stelt en de tijd neemt om van een afstandje te kijken naar het gedrag van je kind, ontdek je waarom jouw kind doet zoals het doet.

En nu de volgende stap..

Je hebt je nu verplaatst in je kind en geluisterd naar wat jouw kind nodig heeft van je. Dit ga je je kind geven. Dit betekent niet dat je altijd toegeeft aan zijn wensen, maar laat merken dat je hem hebt gehoord en gezien. Dus: ‘Ik hoor dat je heel graag nog langer TV wil kijken. Dat snap ik, want je vindt het leuk. Alleen nu is het tijd om naar bed te gaan en gaat de TV uit’. Dat je kind dit niet leuk vindt, begrijp jij en kun je tegen hem zeggen. Je zult zien dat het veel makkelijker gaat en je kind sneller bereid is om te luisteren als jij laat zien dat je hem ziet en begrijpt!

Lees hier: blogs over opvoeding

Aanrader om te lezen: het boek supermama's bestaan niet

 

Lees ook: temperamentvolle kinderen
 

Als je kind het niet naar zijn zin heeft op school

Als je kind het niet naar zijn…

Een groot gedeelte van de dag brengt je kind door op school. En om nieuwe dingen te leren, moet je kind zich op zijn gemak voelen. Het is…

Regels stellen

Regels stellen

Regels.. Tja, dat je je kinderen ermee helpt, is vast geen nieuws. En dat je consequent moet blijven en niet moet toegeven, heb je vast ook…

Zo luistert je kind sneller naar je

Zo luistert je kind sneller naar…

Je hebt al drie keer gezegd dat je kind zijn jas op moet hangen, het rondslingerende speelgoed opruimt, zijn tablet weglegt. En wat doet je…

 

Hallo! Mijn naam is Daniëlle Schollaart-van der Eijk: ik ben pedagoog, kindercoach en weerbaarheidstrainer. In Moordrecht (vlakbij Gouda) heb ik mijn praktijk Apetrotse Kinderen, gericht op het vergroten van de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van kinderen. Hier help ik kinderen om vaardigheden te leren waarmee ze moeilijke situaties kunnen oplossen. Kijk voor meer informatie op www.apetrotsekinderen.nl

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.