);

De veranderingen sinds ik moeder ben

De veranderingen sinds ik moeder ben

Sinds ik moeder ben, ziet mijn leven er nogal anders uit. Niet alleen mijn leven is radicaal een slag gedraaid, ook die van mijn vriend. Het blijft trouwens gek om hem mijn ‘vriend’ te noemen, want we hebben drie kinderen samen. Maar ja, we zijn niet getrouwd. Oké, nu weer on topic…

 

Uitslapen?

Er zijn een aantal dingen waar ik zo nu en dan wel weer naar terug verlang of die ik mis. Dingen die niet meer zo makkelijk kunnen door de komst van de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan eindeloos uitslapen! Daar was ik een ster in. Ik ben zó geen ochtendmens, maar wel een echt avondmens. In de avond leef ik vaak weer op en ik vind het dan ook heerlijk om een lange avond te hebben. Zo’n lange avond heeft daarom wel eens tot gevolg dat ik de volgende dag wakker word, met het gevoel overreden te zijn. Toch zal ik de laatste zijn die haar verstand gebruikt en op een verantwoorde tijd naar bed gaat. Ik word wel eens eigenwijs genoemd, geen idee waarom…

Uit alle macht probeer ik de ochtend die volgt, te doen alsof ik een geboren ochtendmens ben. Aan mijn humeur zul je niet merken dat dit niet het geval is. Aan mijn scherpte des te meer. Voor 12:00 ben ik namelijk nog niet wakker.

Inmiddels bereiken onze kinderen een leeftijd dat ze met steeds meer regelmaat besluiten om in het weekend zelfstandig naar beneden te gaan. In hun beleving doen ze dat heel zachtjes en fluisteren ze luid naar elkaar dat ze zachtjes moeten doen, want papa en mama slapen nog. Dan smelt mijn hart! Wanneer ik die snoetjes dan trots op de bank zie zitten als ik even later beneden kom, dan heb ik meteen zin om de dag te beginnen en verdwijnen mijn opstartproblemen acuut. Voor hen transformeer ik graag tot een ochtendmens, soort van dan. Want wennen doet dit niet geloof ik.

 

Even boodschappen doen

Even gauw de deur uit gaan, gaat ook niet meer. Hedendaags moet ik drie kinderen mee zeulen naar de supermarkt voor die ene boodschap of voor die ene andere boodschap waarvoor je naar het centrum moet. Even een brief posten wordt nu een uitdaging, doktersbezoeken en tandartsbezoeken moeten altijd strategisch worden gepland en ook voor een romantisch avondje met zijn tweetjes moeten we onze logistieke skills aanboren. Tuurlijk hebben we daar onze handigheid wel in gevonden en overdrijf ik de boel nu enigszins, maar ‘eventjes’ iets doen? Dat is echt voorbij!

 

All you need is love

Passionele vrijpartijen? Wat zijn dat? Tijd voor elkaar? Hoe dan? Dingen waar we echt tijd voor vrij moeten maken en zelfs moeten plannen, anders komt het er niet van. Dingen die als eerste ondergesneeuwd raken, want naast onze baan, runnen we een logistiek bedrijf met zijn tweetjes en dan kies je sneller voor die bank, dat dekentje en een goede film. Ook gezellig, maar je krijgt er geen intens orgasme van en ook de passie spat er dan niet van af.

Daarnaast is seks niet meer wat het ooit was. Dat heeft alles te maken met hoe ik mijn lichaam nu beleef. Want er gebeurt nogal wat met je lichaam als je kinderen hebt gebaard. Mijn borsten die eerder lustobjecten waren, daar heb ik ook mijn kinderen mee gevoed. Mijn buik die ooit strak en sexy was, daar hebben drie volmaakte baby’tjes in gewoond. En dan hebben we nog mijn genotsgrotje … oké, grot, die diende eerst om mee te piesen en lust mee te beleven. Tja…daar kwamen drie kinderen doorheen en sindsdien was het naast die genotsgrot, ook een geboortekanaal. Dat is allemaal heel bijzonder, maar sexy of lustopwekkend is het niet. Ik heb er nog altijd moeite mee om die knop om te zetten. Maar ik doe mijn best en zo nu en dan verschijnt er warempel een kleine glimp van die sexy vamp die echt nog wel ergens in mij verscholen zit. 

 

Shop till you drop

Ik shop meer voor mijn kinderen dan voor mezelf en dan voel ik dezelfde kick als die ik ooit had toen ik voor mezelf shopte! Ja, echt waar. Winkelen voor mezelf vind ik lang niet meer zo leuk als voordat ik kinderen had. Het is tegenwoordig een ware uitdaging om iets voor mezelf te kopen en niets voor de kinderen. Onbegonnen werk! Een uitdaging die ik mezelf steeds weer stel, maar waar ik ook telkens weer rijkelijk in faal. Hoewel ik moet bekennen dat ik er de laatste tijd wel steeds meer handigheid in krijg!

Overigens geldt dat shoppen niet alleen voor kleding hoor. We komen er nu ook achter hoeveel speelgoed er komt kijken bij het hebben van kinderen. Wij hebben drie exemplaren, dus drie verjaardagen per jaar, tel daar de Goedheiligman en zijn broer nog bij op… reken dan maar eens uit hoeveel verwennerijen daar dan nog bij komen. Het is opruimen met de kraan open.

 

We gaan op vakantie!

Vakanties zijn ook een tikkeltje anders sinds wij kinderen hebben. Vóór ons kindertijdperk begon, gingen we ieder jaar op vliegvakantie. Tegenwoordig gaan we op vakantie in eigen land. Iets waar ik me geen voorstelling van kon maken in ons kinderloze bestaan! Maar Nederland is leuk. Sterker nog: ik ben fan van Texel. So, I said it! Nu de kinderen wat groter worden, beginnen die landsgrenzen wel weer wat te lonken. Het lijkt me fantastisch om over een paar jaar samen met ons hele gezin op vliegvakantie te gaan! Ik zie mezelf al liggen aan dat zwembad of op een strand en om dat vliegavontuur met de kinderen aan te gaan. Ja hoor, kom maar door, een welkome afwisseling op het wonderschone Texel! Niets zo leuk als de rugzakjes van onze kinderen te vullen met de mooiste herinneringen.

 

Dit is misschien wel de grootste verandering

Mijn vriend en ik zagen elkaar papa en mama worden. Van man en vrouw, zagen wij elkaar de transformatie tot ouders doormaken. Onze exclusieve liefde voor elkaar, moesten we nu delen met drie kleine schepseltjes. Exclusieve liefde die ik met niemand anders zou willen delen dan met hen. Dat blijft misschien nog wel de grootste verwondering en verandering. Ik had dit avontuur met niemand anders aan willen gaan dan met mijn grote liefde. Wat klinkt dat zoetsappig hé? Over dat zoetsappige gesproken: dat is nog een verandering die het ouderschap met zich meebrengt! Jup, het moederschap zette mijn gevoel op voluit en liet me inzien dat alles vergankelijk en kwetsbaar is. Dat maakt mijzelf ook een stuk kwetsbaarder. Daardoor sta ik heel anders in het leven dan voordat ik moeder werd. Ik ben nu precies die vrouw waarvan ik dacht dat ik dat nooit zou worden. En eerlijk? Het bevalt me eigenlijk prima!

De afbeelding van babyvoetjes is van Donot6 Studio by Shutterstock

 

Meer blogs van Judith:
 

Eropuit in Volendam en Marken met kinderen

Eropuit in Volendam en Marken met…

Wij mochten onlangs op ontdekkingstocht door Volendam. Dit deden we met een geweldige speurtocht voor kinderen die ons met verhaalvontuur.nl…

Column: De veelzijdige rol als moeder

Column: De veelzijdige rol als…

Naast de rol van moeder vervul ik nog talloze andere rollen voor mijn wondertjes. Ja, sorry… mijn sarcasme nam het nu al over. Laten we ze…

Gaat die onderbroekenlol-fase ooit nog voorbij?

Gaat die onderbroekenlol-fase ooit…

“Ik zie je tietuuuh mama!”, schatert mijn middelste dochter vanuit bad, als ik de douchecabine uitstap. “Eh..borsten, bedoel je?”, probeer…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.