);

Van borstvoeding naar flesvoeding: de tips en tricks

Van borstvoeding naar flesvoeding: de tips en tricks

De overgang van borstvoeding naar flesvoeding is best een flinke verandering. Voor de één een bewuste stap, voor de ander geen kwestie van kiezen. Om de overgang van borstvoeding naar flesvoeding zo soepel mogelijk te laten verlopen, geven we in dit blog verschillende tips en tricks.

Voor bijna iedere moeder breekt een keer het moment aan: de overstap van borstvoeding naar flesvoeding. Misschien voelt het als een logische volgende stap. Of maakt het je juist emotioneel. Dat is begrijpelijk, want je sluit een emotionele periode af.

 

Wanneer begin je met het afbouwen van borstvoeding?

Het wordt geadviseerd om de eerste 6 maanden borstvoeding te geven. Dat is tenslotte de beste voeding voor je baby. Wil of moet je de borstvoeding afbouwen, houd er dan rekening mee dat dit twee tot vier weken duurt. En dat jullie hier allebei aan moeten wennen.

 

Hoe stap je over van borstvoeding naar flesvoeding?

De overgang van borstvoeding naar flesvoeding gaat in verschillende stappen. Zo begrijpt je lichaam steeds beter dat het minder melk aan hoeft te maken. En went je baby aan de structuur en smaak van de flesvoeding.

Stap 1: Vervang eerst één borstvoeding

Welke dat is bepaal je helemaal zelf. Misschien heb je vanuit praktisch oogpunt een voorkeur, is er een voeding die al niet zo soepel verloopt of waarbij je weinig stuwing voelt. Het afbouwen van deze eerste borstvoeding kost vaak de meeste tijd (paar dagen tot een week).

Stap 2: Wacht totdat de stuwing afneemt en ga dan verder

Dat de baby een borstvoeding overslaat, is even wennen voor je lichaam. Je kunt last krijgen van stuwing. Gelukkig neemt dit na een paar dagen af en voelen je borsten weer leeg. Dat is het moment waarop je kunt starten met het afbouwen van de volgende voeding. Hou een volgorde aan waarbij fles en borst elkaar afwisselen. Dat voorkomt verstopping van de melkkanalen.

Stap 3: Volledig over op flesvoeding (of combineren)

Tenslotte blijven de eerste en laatste borstvoeding van de dag over. Deze kun je rustig afbouwen. Maar wanneer je lichaam nog genoeg melk produceert is een combinatie van borst- en flesvoeding ook heel goed mogelijk.

 

 

Tips en tricks voor een vlotte overgang naar flesvoeding

·        Flesvoeding is heel anders van smaak dan moedermelk. Vindt je baby die nieuwe smaaksensatie nou helemaal niets? Vermeng het dan eerst met een beetje borstvoeding.

·        Een speen voelt vreemd en ruikt niet naar jou. Laat je kleintje er daarom alvast aan wennen wanneer het nog borstvoeding krijgt. Dit kan al vanaf 4 tot 6 weken met een beetje afgekolfde melk in een flesje.

·        Je baby is gewend om alleen bij jou te drinken. Laat daarom die afgekolfde melk ook eens door een ander geven. Zo raakt je baby al een beetje bekend met anderen.

·        Baby’s hebben een neusje voor moedermelk. Met die melk binnen handbereik weigeren ze soms de fles van hun moeder. Laat dan een ander de fles geven.

·        Heb je erg last van stuwing? Een beetje melk afkolven geeft verlichting.

·        Geef je baby én jezelf de tijd om jullie eigen weg te vinden in deze overgangsfase. Er is geen goede of foute manier. Alleen jullie manier. En die is altijd goed.

 

Wil je meer weten over Opvolgmelk en Peutermelk voor baby’s of kun je wel wat hulp gebruiken bij het afbouwen van de borstvoeding? Vraag dan een lactatiekundige om hulp. 

 

Loop oordopjes review: voor hooggevoelige mensen

Loop oordopjes review: voor hooggevoelige…

Ben je hoogsensitief oftewel hooggevoelig en ben je snel overprikkeld als het gaat om harde geluiden, dan kunnen Loop oordopjes wel eens een…

Tips voor een praktische en mooie kinderkamer

Tips voor een praktische en mooie…

Als moeder van jonge kinderen wil je natuurlijk dat de kinderkamer een fijne en veilige plek is waar je kinderen kunnen spelen, slapen en…

Hoe blijven je voeten mooi en gezond?

Hoe blijven je voeten mooi en gezond?

Hey lieve moeder! We weten allemaal hoe druk ons schema kan zijn en hoe weinig tijd we hebben voor onszelf. Maar heb je ooit nagedacht over…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.