);

Tips voor ouders: wanneer je kind een smartphone wil

Tips voor ouders: wanneer je kind een smartphone wil

Een smartphone is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van veel mensen. Het is een handig hulpmiddel om bijvoorbeeld contact te houden met vrienden en familie, te internetten en social media te checken. Ook voor veel kinderen en tieners is een smartphone inmiddels onmisbaar geworden. Zij gebruiken het toestel bijvoorbeeld om contact te houden met vrienden, online te spelen en om muziek te luisteren.

Als ouder wil je natuurlijk graag weten hoe je kind omgaat met zijn of haar smartphone. Wanneer is het toestel geschikt voor je kind en wanneer niet? Welke apps zet je erop? En mag de smartphone mee naar school? In dit artikel geven we tips over hoe je het gebruik van een smartphone door je kind het beste kunt aanpakken.

 

1. SIM-only abonnement

Als je kind een smartphone gaat gebruiken, is het verstandig om voor een sim only abonnement te kiezen. Dit is een abonnement waarbij je alleen betaalt voor het gebruik van de data en het aantal belminuten, zonder dat er een toestel bij wordt geleverd. Dit heeft verschillende voordelen:

·         Je betaalt minder per maand, omdat je niet voor een duur toestel hoeft te betalen.

·         Als je kind het toestel kwijtraakt, ben je niet voor het oude toestel nog aan het betalen terwijl je een nieuwe moet kopen om de oude te vervangen.

·         Je kan via een SIM-only abonnement een oud toestel “doorschuiven”, zodat je kind kan wennen aan het hebben van een duur apparaat en kan laten zien dat het de verantwoordelijkheid aankan

 

2. Kopen, leasen of eentje van mama of papa

Als je een toestel voor je kind gaat aanschaffen, heb je de keuze om het toestel te kopen, te leasen (via een telefoonabonnement) of om een “oud” toestel van mama of papa te gebruiken.

Als je kiest om het toestel te kopen, betaal je eenmalig een bedrag voor het toestel en daarna alleen nog voor het gebruik van de simkaart. Dit is een goede optie als je kind het toestel voor een langere tijd wilt gebruiken. Je bent dan wel in 1x een flink bedrag kwijt voor het toestel. Hoewel, je het natuurlijk zo gek kan maken als je zelf wilt.

Als je ervoor kiest om het toestel te leasen en te betalen via een mobiel abonnement, huur je het toestel voor een bepaalde periode. Aan het einde van deze periode is het toestel afbetaald en kan je het abonnement omzetten in een SIM-only abonnement of een nieuw toestel uitkiezen.

Voor beginnende smartphone gebruikertjes is het een prima idee om zelf een nieuw toestel aan te schaffen en je “oude” toestel door te schuiven naar je kind. Op die manier kan je kind wennen aan het hebben van een smartphone en zit je niet aan een duur abonnement vast.

 

3. Wanneer mag je kind wel en wanneer niet de smartphone gebruiken?

Als je kind een smartphone gaat gebruiken, is het belangrijk om afspraken te maken over wanneer het toestel mag worden gebruikt. Stel bijvoorbeeld een tijdslimiet in zodat het toestel na een bepaalde tijd zichzelf uitschakelt als het gaat om datagebruik of maak afspraken over wanneer het toestel uit moet zijn.

Ook is het belangrijk om afspraken te maken over wat je kind met de smartphone kan doen. Stel bijvoorbeeld een limiet in voor het aantal appjes per dag of maak afspraken over welke apps je kind mag gebruiken.

En niet onbelangrijk: maak van tevoren duidelijk de afspraak dat de telefoon uitgaat aan bijvoorbeeld tafel tijdens het avondeten en dat de telefoon beneden blijft als je kind naar bed gaat. Als je die afspraken van tevoren maakt, dan scheelt dat commentaar en gezeur in de toekomst als de telefoon er eenmaal is en al even in gebruik is.

» Lees ook dit artikel over zorgelijk smartphonegebruik onder kinderen

 

4. Mag de smartphone mee naar school?

Een vraag die veel ouders bezighoudt, is of de smartphone mee naar school mag. Dit is een lastige vraag, want elke gezinssituatie is anders.

Ik ken geen scholen die het gebruik van smartphones tijdens de lessen toestaan. Vaak moeten ze in het “telefoonmandje” gedaan worden bij binnenkomst en krijgen ze de telefoon terug als ze ’s middags naar huis gaan. Sommige scholen hebben zelfs een beleid waarin staat dat smartphones in z’n geheel buiten de deur moeten blijven.

Maar moet je kind een eindje op de fiets naar school of ben je zelf veel van huis en wil je dat je kind jou op je werk moet kunnen bereiken, dan is het handig om die verantwoordelijkheid op vroege leeftijd te geven. Zo kan je kind tijdens school alvast met je overleggen als het bij een vriendje wil spelen of je bellen of appen als er iets is waar ze zelf niet uitkomen.

 

5. Welke apps zet je erop

Als je kind een smartphone gaat gebruiken, wil je natuurlijk wel weten welke apps je kind gaat gebruiken. Je hebt hierbij keuze uit duizenden verschillende apps, dus het is belangrijk om na te denken over welke apps je wilt installeren.

Als je kind jonger is, kun je ervoor kiezen om alleen de apps te installeren die je kind daadwerkelijk gaat gebruiken. Als je kind ouder is, kun je ervoor kiezen om een aantal verschillende apps te installeren, zodat je kind kan kiezen welke hij of zij wilt gebruiken.

Belangrijk is om bij jongere kinderen eens in de zoveel tijd even de telefoon te controleren op de geïnstalleerde apps. En tip: hang nooit je creditcardgegevens aan het Google Account, zodat je er mogelijk op een dag achter komt dat je kind leuke appjes van een paar euro per stuk heeft gedownload. ????

 

6. Tracking van je kind via de smartphone

Als je kind een smartphone gaat gebruiken, wil je natuurlijk wel weten waar hij of zij is. Je kunt dit doen door de locatie van je kind te tracken via de smartphone.

Er zijn verschillende manieren om de locatie van je kind te tracken. Sommige smartphones hebben een ingebouwde GPS-tracker, waarmee je de locatie van je kind direct kunt opzoeken. Andere smartphones hebben een app waarmee je de locatie van je kind kunt opzoeken. De apps zijn gewoon in de appstore en play store verkrijgbaar.

Geef bij je kind aan dat je een tracker geïnstalleerd hebt en waarom. Je wilt niet dat ze er naderhand achter komen. Het blijft toch een klein beetje inbreuk op hun privacy. Maar wel een gerechtvaardigde inbreuk…

 

Moraal van dit verhaal is dus: maak goede afspraken! Wees van tevoren duidelijk over het gebruik van de telefoon door je kind en wat hij of zij er wel en niet mee mag doen. Daardoor wordt het smartphone gebruik van je kind geen doorn in het oog en blijft de sfeer prettig.

Hoe oud was jouw kind toen het voor het eerst een smartphone kreeg?

» Lees ook: mooie foto’s maken met je smartphone

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.