);

Theatervoorstelling Rapunzel recensie

Theatervoorstelling Rapunzel recensie

Onbewust ben ik aan het glimlachen als ik het onvervalst Amsterdamse accent naast me hoor. De oma is in de Meervaart samen met haar kleindochter en dochter. Het zijn 3 generaties die naar Rapunzel de musical gaat, hoe leuk! Ik houd het bij 1 generatie. Samen met K1 mag ik voor Website4mama Rapunzel zien tijdens de openingsvoorstelling. Een heuse première, wat bijzonder. Dat komt goed uit, want De Dochter heeft al een paar keer om een uitje zónder broertjes gevraagd. Altijd maar de oudste zijn en 2 kleinere broertjes op sleeptouw moeten nemen is soms ook veel. Dit uitje komt dan ook als geroepen. 

 

Samen de hort op

Madame en ik zijn wat vroeg om extra van elkaar te kunnen genieten. Ik heb een lunch gepland en heel veel lekkere dingetjes. Dat genieten is alleen vrij kort van duur. Zodra de Fristi en cannoli op zijn, vliegt K1 er vandoor naar een tekentafel om een Rapunzel kleurplaat in te kleuren. In mijn eentje blijf ik achter en neem de kakofonie om mij heen in me op. Overal zie ik enthousiaste meisjes met hoge stemmetjes in fleurige prinsessenjurken die tot kalmte gemaand moeten worden. Ook de jongens ontbreken niet, al zijn de meiden overduidelijk met meer. Wat eigenlijk heel zonde is, want de voorstelling is geschikt voor iedereen die van vrolijkheid houdt. Al snel stroomt de foyer vol en ook mijn half bezette tafeltje moet er aan geloven. Tot mijn geluk komt een jongetje samen met zijn moeder erbij zitten. Dat vind ik toch leuker. Dan zie ik op een scherm  highlights uit de voorstelling. Hè? Verbaasd kijk ik ernaar en roep K1 erbij. Dat beloofd een heel andere versie dan Rapunzel zoals wij die kennen. Oeh, wat spannend! 

theatervoorstelling rapunzel sprookje

 

De première van Rapunzel

Als de voorstelling begint, kijk ik om me heen. Ik zie veel open monden van groot en klein die geconcentreerd naar het podium staren. Ook naast mij is de spanning te voelen. Ik geef een kneepjes in K1’s klamme hand. Het is een enerverende voorstelling waar Rapunzels noodlottige verhaal wordt verteld. Maar dan wel anders. Hoe onverwachts en wat leuk! 

Het begint met Klepper de ooievaar. Het is zijn laatste dag voor hij met pensioen mag. Klepper begint dan ook heel vrolijk aan zijn laatste werkdag.  In de wolken wij zijn elke dag in de wolken in de wolken waar wij het hoogste lied vertolken. Klepperdekleppppp, de sfeer zit er direct goed in en iedereen deint mee op de muziek. Het gaat natuurlijk mis wanneer Klepper gulzig van de rapunze bloemen eet en dan voor straf de baby die hij bij zich heeft voor Anna, de wensmoeder in kwestie, aan de heks moet afstaan. Die heksen ook… Nooit eens vragen ze om een Snickers of bos bloemen. Het is altijd een mensenkind…. Sja, wat er dan gebeurt, kun je wel raden. Zijn pensioen gaat naar de maan, want nu gaat hij uit schuldgevoel steeds langs bij de baby die opgroeit tot een mooie, reislustige tante. 

scene uit theatervoorstelling rapunzel voor kinderen sprookje

 

Verhaal met een moraal

Er zijn veel liedjes van Klepper, maar natuurlijk ook Rapunzel, Anna, de heks, koning en de ietwat trage prins. De gemene heks sluit de arme Rapunzel op, omdat ze bang is alleen te blijven. Toch iets van liefde daar. De echte moeder van Rapunzel is een dubbelrol van de heks. Sterker nog, iedereen uit de kleine cast heeft een dubbelrol!) Heel lollig om Kemy Hooimeijer de boze heks te zien spelen en vervolgens weer de liefdevolle moeder. Of Klepper die ook de koning is. Rapunzel heeft het zwaar, zo hoog in haar torenkamer. ‘Er is niets waar je op hoopt, als je altijd maar rondjes loopt’ zingt ze wijs als ze weer niet naar buiten mag. De verre wereld lonkt, maar ook de wereld dichtbij, gewoon om uit haar kamertje te kunnen en in de tuin te zijn is meer dan ze mag. Zucht… Arme, arme Rapunzel. 

Hoe het afloopt met Rapunzel weten we natuurlijk uit het sprookje. 

En ze leefden nog lang en gelukkig. 

 

recensie theaterproductie RapunzelMaar als je wilt weten hoe déze versie afloopt, moet je snel kaartjes boeken. Het is zeker de moeite waard. De Dochter geeft de voorstelling 5 sterren en heeft al meerdere keren gezegd dat het een veel leuker verhaal dan het sprookje is. Dat kan ik alleen maar beamen. Ik houd wel van sterke vrouwen die niet afhankelijk van prinsen zijn. Go Rapunzel! 

Kijk hier voor de speellijst om te zien wanneer Rapunzel bij jou in de buurt in het theater te vinden is en om kaartjes te kopen.

Veel plezier!

Hoe overleef je een kinderfeestje?

Hoe overleef je een kinderfeestje?

Hoe meer kinderen je hebt, hoe meer verjaardagen je te vieren hebt. Het is geen hogere wiskunde, deze som snappen we allemaal. Elk kind is…

Autovakantie toen en nu

Autovakantie toen en nu

A, B, C, ik doe niet meer mee! Neeheeee, ik wil niet onder 20, ik wil met honderdtallen raden! Dan doe ik niet mee, het was mijn spel, ik…

Cadeaustress bij verjaardagen

Cadeaustress bij verjaardagen

Het nieuwe jaar is begonnen en hier in huis betekent dat met de start van het nieuwe jaar, verjaardag, na verjaardag, na verjaardag. Zoveel…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.