);

Eropuit naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Eropuit naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Oooo, dit is de állermooiste kelder die ik ooooooit heb gezien!’ roepen de kinderen in koor uit. We zijn nog geen 5 minuten in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en het is nu al een succes. Dat gaat rap. Ik moet bekennen dat ik de gewelven ook prachtig vind. Wat is het Scheepvaartmuseum toch een mooi gebouw. 

Voor Website4Mama mag ik op pad met de kinderen om te kijken hoe leuk het Scheepvaartmuseum is voor kinderen. Dat stond al op onze vakantie todo-lijst, boffen wij even. Tijdslot reserveren en gaan met die banaan. 

 

Eindelijk weer een leuk uitje

De kinderen zijn door het dolle heen. We hebben net als de rest van de wereld al heel lang niets sociaals gedaan, dus een vermanend ‘werakennietsaanpraatje’ is wel eventjes nodig. Ai, moeders krijgt er ook een van de beveiliging. Oops…  Rugzakken verboden! Er is al te vaak iets omgestoten wordt me verteld en of ik mijn rugzak in een kluisje wil opbergen. Geen punt. Het laatste wat we willen, is een 500 jaar oud item aan diggelen gooien…

 

Noord, Zuid, Oost, West, Scheepvaartmuseum the best 

We staan onder het imposante dak van het museum en de kinderen mogen kiezen waar we naar toe gaan. We starten met de Oost vleugel. De trappen zijn stijl en ik moet al heel snel loslaten dat de kinderen nergens aan mogen komen. ‘Houd de leuning maar goed vast, we wassen gewoon heel vaak onze handen’ zeg ik tot opluchting van mijn kroost. Wanneer we boven zijn, beginnen de oogjes te glimmen en begint de pret. 

 

scheepvaartmuseum miniatuur schepen

De Oost vleugel 

Cartografie en curiosa is het eerste onderdeel wat we zien. Ik kijk mijn ogen uit en de kinderen weten van gekkigheid niet waar ze moeten kijken. De jachtmodellen zijn nóg indrukwekkender en om de seconde hoor ik een schreeuw van een kind welke boot hij nu weer wil. ‘Deze, nee déze mama! In Carsland vaar ik altijd met zo’n schip, daar heb ik er wel 100. Nou, in Elfenland hebben we anders deze. Daar passen wel 400 duizend miljoen elfjes op!’ De een na de ander troeft de ander af en is eigenaar van de meest prachtige schepen en jachten. Geweldig!

 

scheepvaartmuseum interactief

Het interactieve stuk is ook prachtig voor de kinders, maar dat is niet zo verwonderlijk. Op knopjes drukken is natuurlijk áltijd het leukst!

Een Brabantse opa en oma komen weifelend dichterbij en schouwen de herrieschoppers vertederend aan. ‘Och, wij kwamen hier ook altijd zo graag met de kleinkinderen! zegt mevrouw tegen me. ‘Mooi stel kindjes, het is hier echt geweldig voor kinderen’ zegt ze en blijft stralend kijken naar mijn kroost. Daar ga ik ook een beetje van glimmen, zo lief vind ik het. Oma Brabant heeft gelijk. Het is hier écht geweldig voor kinderen. 

 

Kinderpret in het museum

Op het open plein staat een dame met een museumpas om haar hals. ‘Willen jullie ook krijten?’ vraagt ze en begint enthousiast te vertellen dat je een krijtbord mag kiezen en een foto en dat na mag tekenen op een heuse schildersezel. En passant komen verschillende technieken hoe je kunt krijten aan bod. Dit wil ik ook, wat leuk! De kinderen -en moi- krijten dat het een lieve lust is. De Kleine Pluis heeft het er met vlagen maar lastig mee. ‘Ik kan niet zo goed tekenen’ piept het arme ding sip.

tekenen in het scheepvaartmuseum kinderactiviteitenkinderactiviteiten scheepvaartmuseum zomer

Ik kijk vol bewondering naar zijn allereerste walvis ooit en zeg dat ik daar niks van geloof. Wat knap! K2 (kind2) komt toegesneld en zegt met zo veel bewondering dat K3’s walvis de mooiste is die hij ooit heeft gezien. ‘Dat kon ik echt niet toen ik 4 jaar was. Jouw walvis is zelfs mooier dan mijn zeilboot!’ voegt hij er gemeend aan toe. De zus is druk met haar meeuw en laat niks van zich horen, maar met Orman’s complimenten overdaad heeft de jongste dat ook niet meer nodig. De juf komt af en toe bewonderend kijken en kletsen met de kunstenaars in spé. Het is er zó leuk, dat we er met gemak de hele ochtend kunnen blijven. Maar… Er is nog zo veel meer in het museum. 

Als de kinderen al dik een half uur zoet zijn en hun vierde bordje vol hebben gekrijt, vind ik het wel welletjes. Er is nog veeeeeel meer te zien! 

We lopen het plein over en komen langs een andere Museumjuf. ‘Weten jullie waarom dit dat er niet van af waait?’ vraagt ze. Jeetje, wat een goede vraag. Alledrie de kinderen staren naar boven en kijken naar het imposante dak. 

Dak van het Scheepvaartmuseumkinderen in het scheepvaartmuseum

K1 zegt dat zo’n dak wel heel zwaar is en de juf beaamt het. Het dak is niet vastgemaakt, maar waait er nooit van af. Het is niet 1, maar wel 33 olifanten zwaar!’ Whoaahhh! De kinderen kunnen het bijna niet geloven. Al dat glas is natuurlijk loodzwaar. Het lijnenspel is een verwijzing naar zeekaarten en kompaslijnen. Hoe ingenieus! De juf vraagt of de kinderen weten wat voor gebouw het museum vroeger was. Niemand weet het antwoord. Vroeger werd het gebruikt als opslagplaats voor spullen die marineschepen en hun zeemannen nodig hadden. De schepen kwamen dan langszij liggen en werden bevoorraad met zeilen, kanonskogels en water. Het drinkwater van toen kwam niet uit de kraan. Dat werd tussen de vier muren van dit gebouw uit de lucht opgevangen. Als de regen op de grond kwam, liep het door de vloer naar grote tonnen. Die werden dan als ze vol waren aan boord gezet. 

We mogen nog een heuse walvistand vast houden en een stuk… sja, wat is dat nou voor iets? ‘Volgens mij is dat een walvisbalein’ zegt K1. Een walvisbalein? Ik kijk naar het stuk kunststof in de hand van de juf en zoek bevestiging. Warempel, het blijken écht walvisbaleinen te zijn! Een stukje ervan, maar toch heus een walvisbalein. Vol bewondering staren we ernaar en houden het vast. De kinderen blijven maar vragen en vragen en vragen en de dame blijft elke vraag met net zo veel enthousiasme als de eerste vraag beantwoorden. Zó knap! Ik haak meestal een stuk eerder af. 

 

Museuminspectie 

Omdat de kinderen zo veel willen weten, heeft de dame iets bijzonders voor de kinderen in petto. Een Museuminspecteursbutton. ‘De button doe je op en dan weet iedereen in het museum dat je inspecteur bent en gaat iedereen nóg beter hun best voor je doen’ vertelt ze. ‘Dan moet je heel goed opletten en kijken wat beter kan of wat het museum al heel goed doet. Vaders en moeders kunnen een app downloaden en dan kun je daar alles opschrijven. (In de AppStorehttps://apps.apple.com/nl/app/museum-inspecteurs/id598937334)

Misschien word je wel Museuminspecteur van het jaar. De kinderen glimmen van trots als ze hun button opgespeld krijgen en lopen direct met hun inspecteurspet op te zoeken naar alles wat beter kan. Jeetje zeg, je moet voor alles een button maken. Ik zie er wel een handeltje in. Een button voor de Schoonmaakkunstenaar, een button voor Opruimgoeroe, een button voor de Moeilijketakenuitvoerder. Nou, dat zie ik wel zitten als ik zie hoe bloedserieus deze taak wordt genomen!

‘Hmm, de trappen zijn wel steil hoor’ zegt K2 wanneer we richting VOC- schip lopen. ‘Dit is misschien wel eng voor kleine kindjes’ zeggen mijn inspecteurs wanneer we voor de loopplank staan. Er wordt voorzichtig op gewiebeld en goedkeurd voor K3 die toch wel heel klein is mama. Je merkt, de inspecteurs nemen hun taak hartstikke serieus! 

 

VOC schip bij Scheepvaartmuseum amsterdamspelen op een schip in het Scheepvaartmuseum

Het VOC-schip enteren

Het VOC-schip staat in de Noordvleugel in de Amsterdamse IJ en is het allermooiste dat er is. We zijn er al talloze keren langs gereden, maar nog nooit op geweest. Het mag nu eindelijk en het is waanzinnig. Daar is geen twijfel over mogelijk. De kinderen blijven trappen op en af rennen en storten van de ene verbazing in de andere.  Echte kanonnen, het kraaiennest, aarrhhh, ik ben een piraat!, het houten roer zoals uit de films, de ienie mini bedjes; het een is nóg bijzonderder dan het ander en de kinderen weten van gekkigheid niet waar ze naartoe moeten hollen. En hollen doen ze hoor, dus houd je kroost in de gaten. 

Het blijft een heus schip in écht water. 

Dus hollen moeder, achter dat grut aan! 

 

VOC schip kanon spelen kinderactiviteiten zomer scheepvaartmuseum

Inspectierapport van de Museuminspecteurs 

Het oordeel van de Museuminspecteurs is unaniem; Het Scheepvaartmuseum is het áller-, állermooiste museum dat er is met de áller, állerliefste museummensen die er zijn. Ik kan het alleen maar beamen. Iedereen is er lief, het is interactief, leerzaam en simpelweg bloedje interessant. En dan hebben we het niet eens gehad over de Zuid- of Westvleugel. Reserveer vooral je tijdslot. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is écht een aanrader.

Je kan hier je ticket kopen bij het Scheepvaartmuseum: https://tickets.hetscheepvaartmuseum.nl/nl/tickets

Weten wat er nog meer allemaal te doen is in het Scheepvaartmuseum deze zomer en welke activiteiten er worden georganiseerd voor het hele gezin? Check dan hier.

 

Meer blogs van Melek:

Vreedzaam protesteren met of zonder kinderen?

Vreedzaam protesteren met of zonder…

Nog nooit heb ik zo lang gekeken naar mijn scherm en zin na zin gedelete. Moet ik deze column dan wel schrijven als het me niet…

Hét boek - hij ligt er al!

Hét boek - hij ligt er al!

Er wordt al dagen gestreden door de 3 kinders in huis om Het Boek. Als religieuze lezer zou je wellicht kunnen denken dat Het Boek waarnaar…

De erfenis van een kinderkamp. En bedankt!

De erfenis van een kinderkamp.…

Na het kamp is K3 (kind nummer 3) vol verhalen. De pyjama disco was een grote hit. Meneer is er vol van! Ook de kok heeft goed gekookt volgens…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.