);

Recept: Oliebollen zonder gist

Recept: Oliebollen zonder gist

De oliebol is al een lange tijd een traditie in ons kleine en koude kikkerlandje. Al jaren vieren we oudjaar met onze geliefde oliebol. Hij bestaat er in allerlei varianten en elke familie lijkt weer zijn eigen speciale recept te hebben. Waarom er zo veel verschillende oliebollenrecepten zijn en niet gewoon een ‘enige echte’? Ik denk omdat ieder zijn eigen smaak heeft en mensen er nu eenmaal trots op zijn wanneer ze iets ‘verbeteren’.

Ook ik heb aan het traditionele oliebollen recept gesleuteld. Niet alleen omdat het meer mijn smaak moest zijn, maar ook omdat ik niet zo goed tegen gist kan. Daarbij komt dat ik de traditionele oliebol vaak sponsjes vol met olie vind…en dat vind ik niet zo lekker. Mijn oplossing moest dus in bakpoeder zitten voor het laten rijzen. Maar bakpoeder maakt lang niet zo luchtig, daar moest ik dus ook een oplossing voor bedenken. Ik heb nog spa bruis geprobeerd, wat ik ook wel gebruik bij beslagjasjes voor groente, maar dat was in dit geval niet de oplossing. Nee, de oplossing lag bij kwark. Dat gebruik ik ook bij het bakken van brood. Hier wordt de oliebol heerlijk zacht van, met als bijkomend voordeel dat de oliebol niet soppig wordt…zalig. Hij is wel wat steviger en vult dus wel goed. Maar met oudjaar is dat niet echt vervelend, want een beetje vulling voor je buikje kun je wel gebruiken op zo’n lange koude avond. En verder? Verder heb ik natuurlijk wat aan de smaak gewerkt, want ook ik heb mijn eigen smaak en dus mijn eigen oliebollenrecept.

 

Oliebollen bakken

Oliebollen bakken en eten is voor mij vooral gezellig en ik bak ze dan ook met veel liefde. Ik sta met oudjaar dan lekker in de tuin de verschillende soorten bollen te bakken. Af en toe komt er iemand een oliebol eten en blijft nog wat drinken. Een vuurtje erbij en het is lekker warm en knus. Voor mij is de oliebol dus meer dan alleen iets om te eten, maar een product wat mensen bij elkaar brengt. Mensen lopen langs en ruiken de versgebakken oliebollen. De geur trekt hen aan om even een babbeltje te maken, wat resulteert in veel gezelligheid.

En wanneer de dames oud genoeg zijn, hoop ik dat ze deze traditie met mij zullen delen en uiteindelijk zullen voortzetten.

» Check hier producten die je goed kan gebruiken bij het bakken van oliebollen

oliebollen recept zonder gistoliebollen met kwark

Mijn oliebollen recept zonder gist

Mijn recept: 4 eieren, 120 gr suiker, de schil van een citroen (geraspt), 1 snufje kaneel, 1 eetlepel sinaasappelbloesem, 500 gr magere kwark, 0,2 l slagroom, 500 gr bloem, 1 pakje bakpoeder (en een heleboel liefde, geluk en gezelligheid)

Bereiding: Klop de eieren en suiker door elkaar tot het mooi lichtgeel is. Roer de geraspte schil, kaneel, sinaasappelbloesem, kwark en slagroom er door. Meng het bloem en bakpoeder in een andere kom. Maak een kuiltje in het bloem. Doe het kwarkmengsel in het kuiltje. Meng het goed, zodat er een mooi stevig beslag ontstaat. Verhit de olie in een frituurpan. (Zelf gebruik ik geen mandje en een frituurpan waar het verwarmingselement niet in de olie zit, maar in de pan zelf zit. Met een schuimspaan haal ik de oliebollen er uit.) Laat telkens een lepel vol beslag in de olie zakken en bak ze tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de oliebollen vervolgens uitlekken op keukenpapier. Doe er op het laatste moment een flinke hoeveelheid poedersuiker over en smikkelen maar. Deel ze vervolgens met veel liefde, geluk en gezelligheid uit…en vergeet jezelf ook niet af en toe een oliebol te geven. wink

Voor de variatie kun je rozijnen door het beslag doen of een mengsel van stukjes gekonfijte gember en stukjes gekonfijte kersen (Biggareaux Napoleon) of met stukjes appel en wat extra kaneel of stukjes goed uitgelekte ananas…je kunt er alle kanten mee op.

Fijne jaarwisseling iedereen en eet smakelijk van je oliebollen zonder gist!

 

De bovenste foto is van Shutterstock

Pompoensoep met appeltjes

Pompoensoep met appeltjes

Dat ik dol op pompoen ben is geen geheim. Naast dat het ontzettend lekker en gezond is, is het ook nog eens leuk om mee te werken. In de herfst…

De hilarische muts van Flipeez

De hilarische muts van Flipeez

Toen ik de muts van Flipeez voor het eerst zag, moest ik gelijk lachen. Wat een lekker eigenwijze muts zeg. Hij is ontzettend vrolijk en binnen…

Recept: heerlijke vanilleworteltjes

Recept: heerlijke vanilleworteltjes

De meeste kinderen lusten volgens mij wel worteltjes. De een vindt ze rauw lekkerder en de ander gekookt en sommigen lusten beide graag. Hier…

Mijn naam is Natascha en ik ben in 1981 geboren. In 2015 heb ik mijn man leren kennen en werd ik bonusmama van een lieve, vrolijke, pientere meid van 2,5 jaar. In 2016 ben ik mama geworden van een actieve, leergierige meid. Het is heerlijk om mama te zijn, maar even mezelf zijn is ook wel fijn. Wanneer ik (eindelijk) wat tijd voor mezelf heb, kook ik graag en naai ik kleding of dingen om mee te spelen. En als we verwend worden met een paar avonduurtjes voor onszelf, zijn we druk aan het lego bouwen met z’n tweetjes. Verder heb ik altijd in het onderwijs gewerkt en ik hoop binnenkort weer voor de klas te kunnen staan.

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.