);

AD(H)D en plannen van je huiswerk als puber

AD(H)D en plannen van je huiswerk als puber

Je zal weten dat je een puber in huis hebt. Op het moment dat ze naar de Middelbare school gaan, begint er een heel nieuw hoofdstuk met nieuwe uitdagingen. Het is belangrijk dat ze gaandeweg zelfstandiger worden, maar je zal merken dat het nog best lastig loslaten is. Vooral als het gaat om het huiswerk en het plannen ervan.

Zeker als je kind ADHD of ADD heeft is plannen waarschijnlijk niet een van zijn of haar sterke punten. Ook het goed en effectief leren moeten ze nog leren en vaak hebben ze daar veel moeite mee. Zo ook mijn dochter, die ADD heeft.

 

Mijn dochter heeft ADD

Mijn dochter heeft ADD. Ze is geweldig en ik zou werkelijk niets aan haar willen veranderen, maar vervelend is het soms wel. Vooral voor haarzelf. De diagnose ADD kreeg ze in groep 4. Op een of andere manier was dit én geen verrassing én een bevrijding. Niet dat ik zo nodig etiketjes wil plakken, maar als je kunt daarna veel beter begrijpen wat er in het hoofd van je kind omgaat en dat ze dingen beter snapt dan jij af en toe denkt.  Want buiten het feit dat ze die concentratiestoornis heeft, werd ook vastgesteld dat ze een bovengemiddeld IQ heeft. Fijn om te weten dat haar gedachten dan weliswaar alle kanten op gaan, maar dat ze wel de capaciteit heeft om de stof die op de HAVO gegeven wordt gewoon te begrijpen en op te slaan in die grijze massa.

» Lees hier: hulpmiddelen voor kind met ADHD

 

Leren en plannen moet je leren

Nou moet ik toegeven: ik ben een beetje een helikopter-moeder. Ik hou graag de vinger aan de pols. Zeker als het gaat om de schoolresultaten. Als ik zelf even niet de energie heb om er bovenop te zitten, dan zie je die resultaten ook gelijk inzakken. En dat vind ik zonde, omdat ik weet dat de intelligentie wel daar is en ze het kan. Dus ik plan op dit moment al haar leer- en huiswerk en vraag er elke dag naar.

Aan de andere kant wil ik ook dat ze het zelf leert. Dat ze zelf leert plannen. Ik kan moeilijk als moeder nog haar agenda inplannen als ze van de HAVO naar een MBO gaat. Ergens moet ik het los laten. Maar hoe…

En toen kreeg ik een mailtje van pUber bijles. Of ik een pakket van hen wilde ontvangen, waarmee mijn puber kon leren plannen. Hell Yeah! Ik ben gelijk gaan zoeken in die goedgevulde webshop en wat bleek: ze hebben een speciaal planpakket voor ADHD’ers. Dat pakket heb ik dus besteld.

Want het wordt – nu ze in HAVO 2 zit – tijd dat ze leert zelf haar huiswerk te plannen. Natuurlijk kijk ik over haar schouder mee (je bent tenslotte een helikopter-moeder of je bent het niet wink), maar ze moet leren hoe ze zelfstandig kan leren. Dat is waar we tot aan de zomervakantie aan gaan werken.

puber bijles planagenda

De pUber ADHD slim leren box

Dit is wat er in de pUber ADHD box zit:
Boekje: Help! Ik heb ADHD
pUber Slimme planagenda
Leertimer
Markeerbriefjes
Slimme uitwisbare pen – Zwarte inkt
Slimme uitwisbare markeerstift – Kleur naar keuze
Leesliniaal – Kleur naar keuze

En wij ontvingen er ook nog een computerlineaal en een doosje met flitskaartjes bij en dat viel in zeer goede aarde!

De totale waarde van de ADHD leerbox is meer dan 60 euro, maar je betaalt er 53,99 voor.

Ze hebben overigens ook een dyslexie box, een hooggevoeligheid box, een autisme box, een dyscalculie box en nog veel meer boxen en hulpmiddelen bij het plannen en het leren. Echt de moeite waard om even te kijken.

 

Het boekje: Help! Ik heb ADHD

Zogezegd zit er een boekje bij: Help! Ik heb ADHD. Nou heeft onze dochter ADD en geen ADHD en het verschil zit ‘m vooral in de uiterlijke kenmerken van deze stoornis. Een ADHD’er herken je vaak aan onrustig gedrag. De innerlijke onrust is vaak ook aan de buitenkant waar te nemen. Een ADD’er herken je niet zo snel. Bij een ADD’er zit de onrust van binnen. Er wordt niet op een stoel gewipt of hoeft ook niet luidruchtig te zijn in de klas. Het gebrek aan concentratie is wel hetzelfde, dus het boekje is ook heel goed voor ADD’ers. En er staan echt super slimme tips in. Zoals: heb je een toets begrijpend lezen, lees dan eerst de vraag en daarna de tekst. Hoe slim! Want echt… leestoetsen zijn een drama voor een AD(H)D’er. Leuk boekje, gaat ze veel lol aan hebben.

slimme planagenda van puberbijles.nl

De slimme planagenda

Het is even puzzelen hoe je de agenda moet gebruiken, maar wij hebben ‘m nu een kleine week in gebruik en het lijkt te gaan werken. Alles wat nieuw is, is lastig. Maar als we dit volhouden, dan is die slimme planagenda echt heel handig. Hij is er voor een half jaar en je vult zelf de data in. Voorin zit een uitleg hoe je de planagenda moet gebruiken.

 

Leertimer

De leertimer is een robuuste zandloper voor een half uur. Super handig, omdat je beter schijnt te leren als je dat in blokken van 30 minuten doet met daarna 5 minuten rust. Je hebt ‘m in verschillende kleuren en wij kozen eentje met felgroen zand.

 

Markeerbriefjes

Dit zijn vooral heeeel dunne strookjes felgekleurd papier. Eigenlijk ter dikte van een markeerstift. Zo kan je in een boek waarin je niet mag schrijven toch bepaalde zinnen high lighten, waar je bijvoorbeeld later nog eens naar moet kijken.

 

Uitwisbare pen

Superhandig en altijd leuk deze felgekleurde uitwisbare pen. De inkt is zwart en je krijgt er ook nog een extra vulling bij. Handig bij gebruik van je planagenda als er eens wat fout ingevuld wordt.

Uitwisbare marker

Uitwisbare pennen kende ik al, maar uitwisbare markers nog niet. Deze viel erg in de smaak bij mijn puber! Verkrijgbaar in verschillende felle kleuren.

 

Leeslineaal

Een watte? Ja een leeslineaal. Dat is een langwerpig stukje flexibel plastic met boven en onder ondoorzichtig grijs en in het midden, precies voor de hoogte van een regel, een doorzichtig stukje plastic in een kleur. Wij hebben blauw, groen en rood, maar je hebt meer kleuren hiervan. Wat mij betreft kan je hier het beste kiezen voor geel en doorzichtig, zodat de letters nog goed leesbaar zijn. Dat vond ik met blauw en groen wat lastiger.

Maar dit is echt een heel simpele maar effectieve uitvondst. Kinderen met AD(H)D lezen soms zinnen meer dan eens of slaan zinnen over omdat ze ondertussen de draad kwijtraken. Met zo’n leeslineaal blijf je “bij de les” tijdens het lezen.

 

Computerlineaal

Voor het lezen van teksten op de computer geldt die dwang tot afdwalen misschien nog wel meer, dus ook daarvoor hebben ze bij Puberbijles.nl een oplossing. Simpel maar effectief een flink A4 vel met gekleurd plastic. Zo kan je de tekst onder de regel, die je moet lezen, afdekken.

 

Flitskaarten

Ze horen officieel niet bij de ADHD leerbox, maar wij kregen ze wel opgestuurd: de flitskaarten. Die zitten in een prachtig luxe doosje waar mijn dochter gelijk gek op was. Hoe die werken, kon je bekijken met de QR code die op het eerste kaartje staat, maar die qr code verwijst niet naar de juiste pagina. En na het intikken van het juiste webadres op de telefoon blijkt dat het op de telefoon erg slecht leesbaar is. Dat is dan een klein puntje waar men nog aan kan werken. Maar na contact met pUberbijles kreeg ik direct een pdf met de handleiding in mijn mailbox en zou dit worden opgelost — zo werd mij verzekerd.

Maar handig die flitskaartjes! Je zet op de ene kant de vraag en op de andere kant het antwoord en zo kunnen ze zelf bijvoorbeeld begrippen leren. Of je kan ze met die flitskaarten overhoren.

 

Huiswerkbegeleiding

Nou ben ik een moeder die er bovenop kán zitten, omdat ik vanuit huis werk en dus altijd een vinger aan de pols kan houden en daarbij ben ik zelf heel planmatig ingesteld. Ik plan zelf ook al mijn werkzaamheden en projecten in een papieren agenda. Je zal maar fulltime werken of het leerniveau van je kind overstijgt het niveau van jezelf. Je zal zelf maar AD(H)D hebben en je kind met dezelfde stoornis moeten begeleiden. Best lastig. En daarbij kan ik mijn dochter goed helpen met talen, geschiedenis en biologie. Bij haar vader kan ze terecht met vragen over wiskunde en natuur- en scheikunde. Wij komen dus een heel eind met deze slim leren box.

 

 Bijles en hulp van buitenaf

Maar ik kan me dus heel goed voorstellen dat je hulp van buitenaf inschakelt op het moment dat je ziet dat het thuis qua leren en plannen niet zo lekker gaat en je zelf daarin ook niet kan helpen. Ik zou zelf ook geen moment twijfelen om bijles in te schakelen als ik mijn kind niet kan helpen. Zelf heb ik als puber ook wiskunde bijles gehad. Ik ben blij dat ze met Pythagoras bij mijn man terecht kan ???? want leuk heb ik het nooit gevonden en nog steeds niet.

 

Bijles voor pubers

pUber bijles is er niet alleen voor die leuke leermiddelen – die ik iedereen aan kan raden, maar kan je ook inschakelen voor bijles aan huis of op afstand. Het is opgericht door Michelle en zij is leren leren en plannen expert. Haar 2 vakspecialisten geven bijles in betavakken en alfavakken. Aan huis doen ze dat in Arnhem en omgeving en online door heel Nederland.

Dus gaat het niet zo lekker met jouw puber op de middelbare en kan hij of zij wel een steuntje in de rug gebruiken, dan zou ik zeker eens bij pUber bijles kijken voor meer informatie.

 

Meer blogs van Esmée:

Een dagje strand: dit neem je mee!

Een dagje strand: dit neem je mee!

Met de zomer in volle gang is er niets beter dan een dagje ontspannen op het strand. Soms is het op hete dagen de enige plek waar nog een…

5 manieren om van je tuin een heerlijke relaxplek te maken

5 manieren om van je tuin een heerlijke…

Als je kinderen nog klein zijn, dan staat je tuin vaak in dienst van het kleine grut. Ze moeten er kunnen ravotten en spelen, kunnen glijden…

Wat te doen als je kind niet wil eten: 10 tips

Wat te doen als je kind niet wil…

Wanneer je kind niet wil eten, kan dat als ouder erg vervelend zijn. Je wilt namelijk dat je kind gezond eet en voldoende voedingsstoffen…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.