);

Geen klamme zweterige nachten meer met een airco

Geen klamme zweterige nachten meer met een airco

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben gek op de zomer. Heerlijk zo’n warme zomer aan het strand met een zacht verkoelend briesje. Maar de zomers in Nederland zijn de laatste tijd of heel nat en best koud of echt ontiegelijk heet met een heel hoge luchtvochtigheid dat je alleen nog maar uitgeblust op de bank kan zitten met een ventilator op je snufferd. En slapen is er dan al helemaal niet meer bij met die hitte. Na een paar dagen in zo’n Nederlandse hittegolf kan je me opvegen.

Elk jaar denk ik weer: had ik maar… een AIRCO! Tot nu toe hebben de prijzen van een airco me altijd tegengehouden, maar hij gaat er komen. Welke? Dat weet ik nog niet. Vandaar dat ik alvast wat onderzoek heb gedaan naar verschillende soorten airco’s en de prijzen ervan.

 

De mobiele airco: een goedkope oplossing

Een mobiele airco is het goedkoopst. Je koopt een mobiele airco al vanaf ongeveer 300 euro. Check hier voor meer mobiele airco prijzen. Dat is eigenlijk best te doen natuurlijk. Maar wil je meerdere slaapkamers koel houden, dan heb je er ook meerdere nodig wat dan weer behoorlijk in de papieren kan lopen. En een mobiele airco maakt behoorlijk wat geluid, waardoor je alsnog met wat herrie moet inslapen. Het is natuurlijk mogelijk om een kamer “voor te koelen” met de mobiele airco, maar zet je ‘m uit zodat je kindje kan gaan slapen, dan gaat de temperatuur van de kamer vliegensvlug weer omhoog. Wellicht net lang genoeg om in slaap te komen, maar eenmaal wakker is het zeker weer net zo klam en warm als daarvoor.

Een ander nadeel is dat de goedkopere mobiele airco’s allemaal een flexibele slang hebben die je uit het raam moet plaatsen of via een gat in de muur, zodat de warme lucht via die slang verwijderd kan worden. Dat is best een heel gedoe en al met al neemt de mobiele airco redelijk wat ruimte in.

Toch blijft de mobiele airco wel een goedkope oplossing als je 1 slaapkamer wilt koelen of bijvoorbeeld een werkkamer aangenamer wilt maken.

 

Een vaste airco is ideaal

Heb je iets meer budget, dan kan je kiezen voor een vaste airco die bestaat uit een buitenunit met motor en een of meerdere binnenunits met airco. Deze maken veel minder geluid en hebben een groter vermogen. Zorg er dan voor dat de airco een grotere ruimte kan koelen. Wanneer je de airco bijvoorbeeld boven op de overloop plaatst en alle deuren van de slaapkamers open zet, dan kan 1 vaste airco deze kamers koelen als deze genoeg vermogen heeft. Voor een airco, die een redelijk aantal kubieke meters kan koelen, ben je minimaal 1500 euro kwijt. Daar komen de montagekosten dan nog bij. Vanaf ongeveer 2500 euro slapen je kinderen en jij wel voortaan lekker koel.

Een nog betere oplossing is een multi split airco. Daarmee heb je 1 buitenunit met de motor, waaraan meerdere airco’s gekoppeld zijn. Elke slaapkamer z’n eigen vaste airco zeg maar. Voor een dergelijke oplossing ben je gemiddeld zo’n 4.000 euro kwijt.

 

Voor 2022 staat bij ons definitief een vaste airco op de planning. Geen klamme warme en gebroken nachten meer in de zomer! Hoe heerlijk zal dat zijn!

 

Meer blogs van Esmée:

Een dagje strand: dit neem je mee!

Een dagje strand: dit neem je mee!

Met de zomer in volle gang is er niets beter dan een dagje ontspannen op het strand. Soms is het op hete dagen de enige plek waar nog een…

5 manieren om van je tuin een heerlijke relaxplek te maken

5 manieren om van je tuin een heerlijke…

Als je kinderen nog klein zijn, dan staat je tuin vaak in dienst van het kleine grut. Ze moeten er kunnen ravotten en spelen, kunnen glijden…

Wat te doen als je kind niet wil eten: 10 tips

Wat te doen als je kind niet wil…

Wanneer je kind niet wil eten, kan dat als ouder erg vervelend zijn. Je wilt namelijk dat je kind gezond eet en voldoende voedingsstoffen…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.