);

10 tips voor het ontwerpen van een kindvriendelijke badkamer

10 tips voor het ontwerpen van een kindvriendelijke badkamer

Als je een nieuwe badkamer ontwerpt of laat ontwerpen, is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van alle gezinsleden. Het is niet genoeg om alleen te kijken naar de esthetiek; functionaliteit is minstens zo belangrijk. Een kindvriendelijke badkamer moet soms net aan andere voorwaarden voldoen dan als de badkamer alleen maar mooi moet zijn. Denk daarbij aan veiligheid. 

In dit blog geven wij je 10 tips voor het ontwerpen van een kindvriendelijke badkamer:

 

1. Zorg voor voldoende opbergruimte

Ga je zelf een badkamer ontwerpen voor een gezin met kinderen, dan is het belangrijk dat er voldoende opbergruimte is. Opbergkastjes en -rekken zijn dan ook een must in een kindvriendelijke badkamer. Plaats bijvoorbeeld een grote opbergmand in de badkamer die tegen vocht kan voor al het badspeelgoed. Zo blijft het ook na het badderen opgeruimd in de badkamer.

 

2. Let op de veiligheid

In een kindvriendelijke badkamer moet veiligheid voorop staan. Zorg ervoor dat er geen scherpe hoeken en kanten zijn en let erop dat er geen losse voorwerpen in de badkamer rondslingeren. Ook moet de badkamer voorzien zijn van veiligheidsvoorzieningen zoals een antislip vloer en een veiligheidsdouche en een mengkraan, zodat je nooit per ongeluk het bad met te heet water vult.

Hou bij de keuze van de vloertegels rekening met de kleine gebruikers van de nieuwe badkamer. Gladde tegels kan je daarom beter achterwege laten, want met natte voetjes kunnen ze dan makkelijker vallen als wanneer de vloertegels wat ruwer van structuur zijn. Ook kun je kiezen voor een antislipmat in de douche en/of bad. 

 

3. Kies voor lichte kleuren

Lichte kleuren in de badkamer zorgen ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt. Daarnaast zorgen lichte kleuren ervoor dat de badkamer rustiger aanvoelt. Omdat de badkamer vaak onderdeel uitmaakt van het avondritueel wil je graag dat ze na het badje rustig naar bedje gaan. Kies dus voor lichtgrijze of witte wandtegels in plaats van donkere kleuren.

 

4. Zorg voor voldoende verlichting

In een kindvriendelijke badkamer is het belangrijk dat er voldoende verlichting aanwezig is. Zorg ervoor dat er genoeg natuurlijke lichtinval is door bijvoorbeeld een raam in de badkamer te laten aanbrengen. Ook moet er voldoende kunstlicht aanwezig zijn. Kies bijvoorbeeld voor inbouwspots in plaats van een centrale lamp.

 

5. Let op de hygiëne

In een kindvriendelijke badkamer moet hygiëne voorop staan. Zorg ervoor dat er een goede afvoer aanwezig is en let erop dat er geen vuilnisbakken in de badkamer staan. Ook is het belangrijk dat er voldoende handdoeken, zeep en shampoos aanwezig zijn. En dat ze ook makkelijk voor het grijpen liggen.

 

6. Kies functionele meubels

Functionele meubels zijn een must in een kindvriendelijke badkamer. Kies bijvoorbeeld voor een wastafel met twee kranen in plaats van een enkele kraan. Ook is het belangrijk dat de meubels in de badkamer voldoende ruimte bieden voor het opbergen van spullen.

 

7. Zorg voor een goede ventilatie

Ook in een kindvriendelijke badkamer moet er voldoende ventilatie aanwezig zijn. Zorg ervoor dat er een raam in de badkamer is of dat er een afzuigsysteem geïnstalleerd wordt. Ventilatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen vochtige lucht in de badkamer aanwezig is, waardoor schimmels kunnen ontstaan.

 

8. Kies voor duurzame materialen

Kies je een badkamer met het oog op de toekomst, ga dan voor duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor wandtegels van keramiek in plaats van tegels van glas. En kies bijvoorbeeld voor meubels van massief hout in plaats van multiplex.

 

9. Zorg voor een goede verwarming

In een kindvriendelijke badkamer is het belangrijk dat er een goede verwarming aanwezig is. Bij voorkeur is dat vloerverwarming zodat ze zich niet kunnen branden aan een te hete radiator.

 

10. Let op de esthetiek

Als je een badkamer ontwerpt, is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de functionaliteit, maar ook naar de esthetiek. Hoewel je kinderen het niet zullen zien, leg je die nieuwe badkamer niet alleen voor hen aan maar ook vooral voor jezelf. Jij en je partner moeten zich ook fijn voelen in de nieuwe badkamer. Het is ook jouw plek om even een moment voor jezelf te creëren. Met al die kids is het leven soms al druk genoeg. Toch? ????

» Lees ook: de perfecte badkamer voor een gezin

 

De ideale badkamer voor kinderen

Een rustige badkamer zonder tierelantijnen is de ideale badkamer voor een gezin met kinderen. Ga dus liever voor de moderne badkamer dan voor een rustieke of klassieke uitstraling. Hoe minder vormen, rondingen en hoekjes des te makkelijker is een badkamer schoon en opgeruimd te houden. Dus strakke vormen met gezellige opberg elementen maken de moderne badkamer voor jou en je gezin ideaal.

» Lees ook: zo creëer je een sfeervolle badkamer

Een dagje strand: dit neem je mee!

Een dagje strand: dit neem je mee!

Met de zomer in volle gang is er niets beter dan een dagje ontspannen op het strand. Soms is het op hete dagen de enige plek waar nog een…

5 manieren om van je tuin een heerlijke relaxplek te maken

5 manieren om van je tuin een heerlijke…

Als je kinderen nog klein zijn, dan staat je tuin vaak in dienst van het kleine grut. Ze moeten er kunnen ravotten en spelen, kunnen glijden…

Wat te doen als je kind niet wil eten: 10 tips

Wat te doen als je kind niet wil…

Wanneer je kind niet wil eten, kan dat als ouder erg vervelend zijn. Je wilt namelijk dat je kind gezond eet en voldoende voedingsstoffen…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.