);

Kinderen en social media

Kinderen en social media

Door Margreet. Onze oudste mag zich sinds een aantal weken een groep zevener noemen. Je krijgt dan te maken met kinderen die langzaam omgetoverd worden tot echte pubers. Nu hebben wij nog niet zoveel te klagen, maar we merken dat er andere interesses komen en dat hij zich wat meer van ons gaat afzetten.

Het komt steeds meer voor dat hij online gaat en wil straks in groep 8 een smartphone (het liefste nu al natuurlijk, maar dat vinden wij nog niet nodig). Er zijn klasgenootjes die al een smartphone hebben en ook al social media accounts hebben. En dat gaat ongetwijfeld bij ons ook gebeuren binnen afzienbare tijd.

Maar hoe ga je daar als ouder mee om. Je wilt dat je kind veilig gebruik kan maken van het world wide web. Dat moet ook kunnen, maar je leest vaak genoeg wat er allemaal mis kan gaan. Er loopt al een rilling over mijn rug bij de gedachte.

 

Met je kind in gesprek over Social Media

Het is belangrijk dat je met je kind in gesprek blijft over Social Media en de gevaren bespreekt. Zelf ben ik van mening dat je dit ook op school bespreekbaar moet maken. Met name de volgende onderwerpen zouden de revue moeten passeren:

  • Cyberpesten
  • Contact met vreemden
  • Het delen van filmpjes en foto’s
  • Privacy

Een kind verbieden op social media is niet de manier. Je moet ze er juist mee leren omgaan en ze de risico’s en de gevolgen laten zien. Leer ze hoe ze op een verantwoorde manier om moeten gaan met Facebook, Instagram, WhatsApp, Snapchat etc.

Officieel mag een kind pas een account aanmaken op Social Media als ze 13 jaar zijn, maar in de praktijk blijkt dat het ook anders gaat.

 

Je kind veilig op social media

Hoe kun je er als ouder zelf voor zorgen dat je kind veilig omgaat met social media en hoe hou je zicht op het gebruik van deze kanalen. Spreek met je kind af dat je wilt dat jij kunt meekijken wat ze online doen. Let op met wie ze contact hebben. Zorg ervoor dat ze niet te veel foto’s en video’s delen van zichzelf. Laat ze een gesloten account aanmaken en alleen vrienden, bekenden en familie toevoegen. Maar check ook af en toe de telefoon van je kind op eventuele verontrustende WhatsApp-jes. Zorg dat je altijd in gesprek blijft met je kind. Pubers houden er niet van om de les gelezen te worden.

Als er een vreemde contact met je zoekt: geef dan geen persoonlijke informatie zoals woonplaats, adres, leeftijd etc.

Kortom: ga samen met je kind op onderzoek uit op het world wide web en blijf in gesprek over eventuele risico’s en de gevolgen daar van.

Wij zullen de komende tijd het avontuur met onze bijna puber aangaan. Ik ben benieuwd!

Fotocredits: Shutterstock

 

Kinderen en social media

Kinderen en social media

Door Margreet. Onze oudste mag zich sinds een aantal weken een groep zevener noemen. Je krijgt dan te maken met kinderen die langzaam omgetoverd…

SKURK: jongenskleding voor boefjes en rebellen

SKURK: jongenskleding voor boefjes…

Als echte jongensmoeder weet ik als geen ander dat het aanbod van jongenskleding niet altijd even groot is. Wanneer je een…

Tips voor onderweg op vakantie

Tips voor onderweg op vakantie

In sommige delen van Nederland is de vakantie al begonnen en voor de rest van Nederland duurt het niet lang meer. Natuurlijk kijk je er naar…

Hoi, ik ben Margreet. Trotse moeder van Damien (*), Daan, Xem en Mees.

Eveneens heb ik altijd een hoofd vol (creatieve) ideeën. Soms lopen mijn gedachten over, maar ik krijg er altijd nieuwe energie van. Ik zal je op de blog meenemen in mijn gedachtegang. Ik ben op mijn best als ik met mijn handen kan werken en mijn creatieve brein de ruimte geef. Ik ben dol op bakken en decoreren van taarten, naaien en heb een voorliefde voor chocolade en natuurlijk mijn jongens. Wil je meer over mij te weten komen, check dan mijn website www.margreetstegeman.nl

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.