);

Mam, ik wil geen dieren meer eten

Mam, ik wil geen dieren meer eten

“Mam, ik wil geen dieren meer eten”. Met die boodschap kwam mijn toen 6-jarige zoontje eind vorig jaar ineens op de proppen. We waren altijd vrij eerlijk geweest als er iets van vlees op zijn bord lag : “dit is kip/varken/koe/schaap” etc. zodat hij zich in ieder geval realiseert wat het is dat hij eet. Maar deze mededeling kwam als een verrassing. Ja we houden van vlees maar we aten ook al heel vaak gerechten vegetarisch.

Sinds de uitzending van Zondag met Lubach over slachthuizen die ik in november 2019 zag (met, ook al houden ze het nog bij ‘nette’ beelden, af en toe de handen voor mijn ogen en oren; dus wees gewaarschuwd) ben ik zelf wel meer gaan nadenken over het eten van vlees.

 

Vegetarisch? Hoe dan!

Ik kocht al zo veel mogelijk biologisch of rechtstreeks bij wildrundvlees.nl maar toch, het bleef knagen. Zeker toen ik een keer toevallig langs een VION slachthuis (die in het item van Lubach aan bod komt) reed en de vlag van de Groene Weg slagerijen (waar ik mijn biologische vlees haalde) er ook zag wapperen… terwijl ik suf genoeg dacht dat het bij een biologische slager ook anders geregeld zou zijn voor de slacht. Maar goed, niet echt dus.

Toen mijn zoontje het riep, ging ik verder kijken bij welke gerechten en op welke momenten we vooral nog vlees aten. En of ik dat simpelweg kon weglaten of hoe ik dat kon vervangen.

Bij de meeste gerechten zoals curry’s, nasi, pasta, wraps e.d. was dat appeltje-eitje, in plaats van vlees ging er ongemerkt extra groenten/peulvruchten in en niemand die klaagde.

 

Een vegetarische lunchbox

Maar ik liep nog wel tegen de lunchbox van mijn zoontje aan; hij krijgt geen zoetigheid mee op brood, lust geen kaas en zijn lievelingsbeleg was toch echt palingworst. Smeersels zoals humus worden al snel ofwel droog of het wordt een plakkerig gebeuren tegen de tijd dat hij het op gaat eten, dus dat was eigenlijk nog het lastigst.

Uiteindelijk ging ik dan ook extra zoeken in onze XL supermarkt en verhip, het assortiment is écht uitgebreider dan ik dacht. Niet alleen vind je volledig vegetarische/vegan vervangers voor bv. kipworst, boterhamworst en kipfilet, er is ook nog een tussenvariant waarbij er voor de helft vlees en voor de helft groenten is verwerkt. We hebben inmiddels van alles getest en mijn zoontje vindt het allemaal prima. Van het merk de Vegetarische Slager heb ik laatst de ‘paté’ geprobeerd en die is ook dikke prima, mijn zoontje heeft niet eens door dat het vegetarisch is.

 

Aardappels-groenten-…

Als we vlees als ‘los item’ hebben naast bijvoorbeeld aardappels en groenten, vervang ik het graag door bv. notenballetjes van de Jumbo of een andere vegetarische vleesvervanger uit hetzelfde schap, de keuze wordt steeds groter.

Voordeel van die vervangers is dat er vaak vitamines aan toegevoegd worden die je mist als je geen vlees eet; veel voedingsstoffen die in vlees zitten haal je ook uit groenten, eieren, noten, peulvruchten e.d. maar zeker voor een opgroeiend kind is het fijn om af en toe zo’n vervanger te eten. Overigens was met 3x per week vlees eten het al voldoende om die voedingsstoffen op peil te houden in je lichaam dus al met al komen we zo volgens mij prima aan wat hij nodig heeft.

 

Vleesvervangers

Tuurlijk heb je ook de klassieke vegetarische vervangers zoals tofu en tempeh maar eerlijk gezegd ben ik daar geen fan van. Ik heb het al op verschillende manieren klaar gemaakt maar ehm nee, dan toch liever de meer ‘gekunstelde’ vervangers. Wat je ook vaak ziet in vegetarische gerechten zijn paddenstoelen als vervanger, maar die vallen hier niet in de smaak.

Overigens… mocht je nog twijfelen… vegetarische bitterballen bv. zijn echt niet te onderscheiden van een reguliere bitterbal tegenwoordig; ik stond pre-Corona op een borrel en heb echt wel 3 keer gevraagd of ze zeker wisten dat het echt geen vlees bitterbal was; niet voor mij want ik ben nog altijd geen 100% vegetariër, maar een collega van mij wel al jaren, dus just to be sure. Maar nee het was écht vega.

vegetariër worden, vegetarisch eten, geen dieren eten

Bewuster, voor dier en milieu

Ik ben dus nog niet helemaal ‘over’, maar wel veel bewuster aan het kijken of ik vlees meer en meer kan vervangen. En af en toe zal ik heus nog wel vlees eten, in een restaurant of als ik bij vrienden eet hoeft het voor mij niet 100% vegetarisch. Ik zit ook thuis nog vaak op de wip, soms mis ik het stukje vlees op mijn eigen bord en soms smaakt het me ook echt minder als het er wel weer een keer op ligt.

Ik vind het in elk geval al prettig om te minderen, niet alleen met het oog op het dierenleed maar ook voor het milieu, want de vleesindustrie is één van de meest vervuilende ter wereld; voor het produceren van vlees is veel water nodig, en veel landbouwgrond wordt alleen gebruikt om eten voor de dieren te verbouwen die later als vlees op je bord liggen.

Voor wie het interessant vindt even een overzicht van besparingen volgens dehippeflexitarier.nl :

Als alle Nederlanders 1 dag in de week geen vlees eten, komt dit op jaarbasis overeen met…

…een besparing van 3.2 megaton CO2-uitstoot, dit is vergelijkbaar met 1 miljoen auto’s van de weg halen of wanneer we alle huizen zouden voorzien van dubbel glas én alle gloeilampen vervangen door spaarlampen

…een besparing van 70 miljoen m2 oppervlakte regenwoud, dat zijn maar liefst 10.340 voetbalvelden (een voetbalveld heeft een gemiddelde oppervlakte van 6.770 m2)

…een besparing van 11.2 miljard liter water, oftewel 13.494 zwembaden van 25 meter (een 25-meter-zwembad heeft een gemiddelde inhoud van 830.000 liter water)

…een besparing van 1.5 miljard dierenlevens

 

En om het dichterbij huis te brengen: als je zelf 1 week geen vlees zou eten bespaart dat volgens weekzondervlees.nl ongeveer:

…130 liter watergebruik; deze hoeveelheid was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

…13.3 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen; deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Omgerekend zou je door één week geen vlees te eten, ongeveer 76 km rijden besparen (met een gemiddelde auto).

Dus tja, zo kun je toch het milieu een handje helpen, als is het maar door 1 dag per week geen vlees te eten. Een mooie gedachte vind ik.

 

Dierendag -> Eet-geen-dieren-dag

Toen ik op 4 oktober mijn zoontje vertelde dat het Dierendag was en dat we dan onze kat extra zouden knuffelen vroeg hij oprecht: maar het is toch eigenlijk elke dag Dierendag dan (want de kat is echt zijn knuffelmaatje)? Mooi vond ik dat, en ik bedacht dat het die dag in ieder gevál een toepasselijke dag was om geen vlees te eten; zou mooi zijn als dat vooral een ‘eet-geen-dierendag’ gaat worden als stap naar meer bewustwording.

Overigens, mijn zoontje is al weer teruggekomen op zijn uitspraak, hij wilde laatst graag een bifi worstje in zijn lunchbox en gaf aan dat hij het toch niet zo erg vond om een dier op te eten… tja. wink

 

Meer lezen over dit onderwerp?

Voor meer informatie over vegetarisch eten, kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen op sites waar ik zelf op heb gesnuffeld:

 

Disclaimer: dit artikel is enkel gebaseerd op mijn eigen zoektocht naar informatie, zonder hulp of advies van een deskundige zoals een diëtist.

 

Meer blogs van Judith:

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.