);

Wat te doen als je kind niet wil eten: 10 tips

Wat te doen als je kind niet wil eten: 10 tips

Wanneer je kind niet wil eten, kan dat als ouder erg vervelend zijn. Je wilt namelijk dat je kind gezond eet en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Helaas is het niet altijd even makkelijk om je kind ervan te overtuigen om te eten, vooral als het niet hongerig is. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind toch eet. Hieronder vind je 10 tips voor ouders als hun kind niet wil eten.

 

1. Geef je kind gewoon een volwassen bord

Geef je kind gewoon een volwassen bord met een kleinere hoeveelheid voedsel erop. Dat is een psychologisch iets. Een groot bord met een zelfde hoeveelheid voedsel als je op een klein kinderbordje zou doen, doet altijd minder aan dan een vol klein bordje. Dus je kan erbij zeggen dat je kind maar een klein beetje krijgt. (Terwijl het dus evenveel krijgt als in een eigen kinderbordje)

 

2. Zorg ervoor dat je kind trek heeft voordat hij of zij gaat eten

Als je kind honger heeft, is het natuurlijk makkelijker om ervoor te zorgen dat je kind eet. Zorg ervoor dat je kind  geen sappen behalve water en geen snacks meer eet een uur tot de maaltijd. Een kinderbuik is snel gevuld en eenmaal gevuld, gaat jouw heerlijke en gezonde gerecht er niet meer in.

 

3. Maak het eten aantrekkelijk

Als je kind het eten niet aantrekkelijk vindt, is het ook moeilijker om ervoor te zorgen dat je kind eet. Zorg ervoor dat het eten dat je serveert aantrekkelijk is door bijvoorbeeld een gezichtje ervan te maken. Mijn moeder maakte bijvoorbeeld met ei een gezicht op de spinazie. En zo werd spinazie eten — ondanks dat het groen en dus verdacht is —  alsnog een feestje.

 

4. Zorg ervoor dat het eten niet te warm of te koud is

Als het eten te warm of te koud is, kan dat ervoor zorgen dat je kind het niet lekker vindt en dus niet eet. Zorg ervoor dat het eten op kamertemperatuur is of iets warmer, zodat het makkelijk te eten is.

 

5. Zorg ervoor dat je kind niet gestoord wordt tijdens het eten

Als je kind gestoord wordt tijdens het eten, is het ook moeilijker om ervoor te zorgen dat je kind eet. Zorg ervoor dat je kind in een rustige omgeving eet, zodat hij of zij niet gestoord wordt door bijvoorbeeld tv of radio.

 

6. Betrek je kind bij de bereiding van het eten

Wanneer je je kind betrekt bij de bereiding van het eten, zal het makkelijker z'n eten opeten. Hij heeft er tenslotte energie en moeite in gestoken. Je kan je kind bijvoorbeeld even in de pannen laten roeren. Of geef het een bot mesje en laat hem of haar een paar boontjes snijden.

 

7. Zorg ervoor dat je kind niet afgeleid wordt tijdens het eten

Als je kind afgeleid wordt tijdens het eten, is het ook moeilijker om ervoor te zorgen dat je kind eet. Zorg ervoor dat je kind niet wordt afgeleid door bijvoorbeeld tv of radio en laat je child alleen eten als hij of zij echt honger heeft.

 

8. Neem je kind mee met boodschappen doen

Neem je kind mee met boodschappen doen en laat hem of haar een keuze maken voor het eten die avond. En geef dan een keuze tussen 2 groentes en niet tussen pannenkoeken of spinazie. Want dan weet je wel wat je kind zal kiezen wink

 

9. Zorg ervoor dat je kind rustig eet

Zorg ervoor dat je kind niet te snel eet en laat je kind af en toe even pauzeren tussen de happen door. Op deze manier is het makkelijker voor je kind om alles op te eten en zal hij of zij minder snel buikpijn krijgen.

 

10. Geef je kind niet te veel drinken tijdens het eten

Als je kind tijdens het eten te veel drinkt, is het ook moeilijker om ervoor te zorgen dat het eet. Zorg ervoor dat je kind niet meer dan een klein glas water drinkt tijdens het eten en geef je kind pas wat sap te drinken wanneer hij of zij klaar is met eten.

En dat toetje? Natuurlijk krijgt hij dat als hij z'n best heeft gedaan. Ook als dat bord niet helemaal leeg is.

» Lees ook: zo hou je het gezellig aan tafel

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.