);

Huis ingebroken? Wat nu!

Huis ingebroken? Wat nu!

Je hoopt natuurlijk dat het je nooit zal overkomen: een inbraak. Toch komt het geregeld voor, en vooral in de zomermaanden zijn veel inbrekers actief omdat ze weten dat we dan meer van huis zijn. Een inbraak is vaak een heftige gebeurtenis in je leven. Het is daarom fijn om te weten wat je moet doen nadat het gebeurd is. In dit artikel lees je er meer over.

 

  1. Bel de politie

Vermoed je dat er bij je woning is ingebroken? Bel dan zo snel mogelijk de politie; vooral wanneer je denkt dat de inbreker nog in je huis aanwezig is. Het is belangrijk om niet zelf de inbreker te willen overmeesteren. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden; een kat in het nauw maakt immers rare sprongen. Wel kun je, bijvoorbeeld door geluid te maken, ervoor zorgen dat de inbreker doorheeft dat je thuis bent. In veel gevallen zullen ze dan proberen te vluchten.

 

  1. Wat mist er?

Wanneer de politie bij je is wordt er waarschijnlijk gevraagd of je bezittingen mist en of er dingen vernield zijn. Het is van belang om dit nauwkeurig na te gaan. Ook van spullen die mogelijk niet veel (financiële) waarde hebben. Probeer dan ook om pas dingen te verplaatsen als de politie weg is, en niet daarvoor.  

 

  1. Aangifte doen

Het is erg belangrijk om aangifte te doen; het geeft de politie inzicht in het aantal inbraken in een bepaalde buurt en op die manier kan de inbreker mogelijk worden opgepakt. Daarnaast is het ook van belang voor het vervolg omdat er, wanneer je een inboedelverzekering hebt, pas iets wordt uitgekeerd als er aangifte is gedaan.

 

  1. Breng je verzekeraar op de hoogte

Wanneer je aangifte hebt gedaan kun je een kopie van het proces-verbaal dat de politie heeft opgemaakt indienen bij je verzekeraar. Vaak vragen ze ook om aankoopbewijzen of foto’s, zorg dus dat je deze op tijd bij de hand hebt. Wel is het zo dat er vaak pas wordt uitgekeerd wanneer het huis goed beveiligd was tijdens de inbraak.

 

  1. Slachtofferhulp

Een inbraak is een ingrijpende gebeurtenis; iemand is je huis binnengekomen en dit kan het gevoel van veiligheid flink aantasten. Wanneer je merkt dat je na de inbraak erg veel last hebt van het voorval kun je contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Zij kunnen je helpen de gebeurtenis te verwerken. Je kunt hier ook met je hele gezin terecht, mochten er kinderen bij betrokken zijn.

 

  1. Toekomst

Het is verstandig om na de inbraak goed na te gaan of je huis wel optimaal beveiligd is. Investeer in een goed alarmsysteem en kijk of je woning voorzien is van goed hang- en sluitwerk. Een goed beveiligd huis zal inbrekers zeker afschrikken!

 

De haren van je kind wassen; zo pak je het aan

De haren van je kind wassen; zo…

Haren wassen: hoe gewoon het ook is… het is niet onbelangrijk. Wil je een gezonde haardos krijgen en houden, dan gebruik je het liefst een…

Klein wonen met kinderen: 4 tips voor gedeelde slaapkamer

Klein wonen met kinderen: 4 tips…

Klein wonen hoeft geen probleem te zijn. We hoeven niet allemaal in een enorme villa te wonen om gelukkig te zijn. Toch kan het met kinderen…

Gooi het roer om en ga aan de slag vanuit huis

Gooi het roer om en ga aan de slag…

Je bent ZZP’er en huurt elders een ruimte om te werken. Maar je merkt dat het je steeds meer moeite kost om ’s ochtends naar ‘kantoor’ te…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.