);

Hulpmiddelen voor jouw AD(H)D-er

Hulpmiddelen voor jouw AD(H)D-er

Hier in huis kregen we voor de zomervakantie de diagnose ADD voor onze dochter. Niet echt een verrassing hoor, want al sinds ze naar school ging, had ik het gevoel dat er iets was. Ze reageerde anders, kon moeilijk haar emoties reguleren en had moeite met het concentreren bij werkjes die haar niet echt interesseerden. Bouwen, ja dat kon ze urenlang of tv kijken… ook. Maar lezen? Schrijven? Rekenen? Het werd een frustratie.

Een heel alerte en lieve juf uit groep 4 schudde ons pas echt wakker en zo is het balletje gaan rollen. We hebben haar laten testen en toen we de diagnose ADD kregen, waren we niet verbaasd en ook enigszins opgelucht. Want nu konden we haar helpen door gerichter hulp te zoeken en door school in te lichten over de mogelijkheden die ze hebben om haar te helpen. Hulpmiddelen om de concentratie te bevorderen als: een study buddy, koptelefoon en laadjes in plaats van een groot vak onder haar bureau om werk in te organiseren. Want als je ADD hebt, is organiseren iets wat heel moeilijk is en er raakt ook constant van alles zoek.

 

Hulpmiddelen voor ADD en ADHD 

En dan ga je dus op zoek naar middelen die haar kunnen helpen bij haar concentratie voor zowel thuis als op school. Dit is wat ik o.a. vond.

Bijtketting Chewigem voor ADD en ADHD-ers

Een bijtketting? Ik dacht altijd dat dit iets was voor baby’s. Die hebben een kauwbehoefte. Zeker als hun tandjes doorkomen. Maar ik merkte dat mijn dochter van 8 nog altijd van alles in haar mond stopt. Van een potlood tot een LEGO blokje en pas geleden heb ik nog een knikker uit haar mond gevist. Ik werd er af en toe kriegel van. Nu begrijp ik dat dit hoort bij haar ADD. Stuk gekauwde potloden? Het is een vorm van bij de les blijven, een vorm van de focus en concentratie opzoeken. Een noodgedwongen hulpmiddel als een potlood dat het dan moet ontgelden. Ik mocht pasgeleden een bijtketting uitproberen met mijn dochter. En wat blijkt? Het werkt voor haar. Ze vraagt er inmiddels zelf om en zoekt ‘m tussen de middag alsnog op als ze de ketting ’s ochtends vergeten is om te hangen. En hij is qua kleur ook helemaal goed: metallic grijs. De bijtketting gaat dus regelmatig mee naar school.

Je hebt de bijtkettingen en andere sieraden in allerlei vormen en kleuren. Een bijtketting kost ongeveer € 19,95. Maar je hebt ook potloodcovers voor de potloodbijtertjes. Kijk hier eens voor verschillende bijtkettingen.

Senseez vibrerend kussen ADHD

Kussen van Senseez voor de concentratie

Bij mijn dochter in de klas zitten behoorlijk wat jongens met ADHD. Een paar daarvan hebben een zogenaamd “wiebelkussen”. Een variant op de wiebelkussen is een trilkussen, dat werkt op batterijen en een mechanisme dat, wanneer je op het kussen gaat zitten, deze automatisch gaat trillen en wanneer je eraf gaat, deze stopt. Ze zijn ideaal voor kinderen met autisme, ADHD, (hoog)gevoelige kinderen of kinderen met een prikkelverwerkingsprobleem. Het kussen prikkelt en activeert de zintuigen van je kind en het zal daardoor beter stilzitten en concentreren. Bij gevoelige kinderen zorgt het kussen juist voor een kalmerend en ontspannend effect. Het kussen wordt sowieso afgeraden voor kinderen jonger dan 4 jaar.

Het Senseez kussen geeft een vibrerend gevoel en maakt een zoemend geluid. Door mijn dochter werd het als storend ervaren. In plaats dat ze ervan ging stilzitten, werd ze juist heel onrustig. Zelf vond ik het geluid te fors om te testen in een klasomgeving, maar voor thuis, onderweg of bij huiswerksituaties zal het zeker geschikt zijn. Ik concludeer hieruit dat het minder geschikt is voor een ADD-er of in ieder geval mag ik concluderen dat het minder geschikt is voor mijn dochter.

Dat neemt niet weg, dat het een mooi product is. Het is heerlijk zacht, zowel om op te zitten als om te aaien. Het heeft namelijk een heel aaibare hoes. En het ziet er ook erg leuk uit! Een vibrerend kussen koop je vanaf € 34,95.

Je kunt hier eens kijken voor een wiebelkussen en vibrerend kussen

checkpad voor ADD ADHD

 

De checkpad voor een soepelere ochtendroutine

Wij hebben pas geleden de checkpad getest. Als je kind ADD of ADHD heeft en dus een chronisch gebrek aan concentratie, dan zal je het ongetwijfeld herkennen. De ochtenden zijn een ramp. Krijg ze maar eens op tijd de deur uit naar school. Die ochtendstress waren we allebei zó beu! Lees hier de review van de checkpad, want voor ons was het een uitkomst! Wij gebruiken de checkpad nu 2,5 maand en sinds 2 weken hoeven we 'm nauwelijks nog te gebruiken. De ochtendroutine is al ingesleten. De middag en avond is nog wat rommelig dus nu concentreren we ons daarop.

Je koopt de checkpad o.a. hier.

 

CBD-olie voor de concentratie

Omdat we onze dochter (nog) geen medicijnen willen geven, zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. We hebben LTO-3 geprobeerd, maar dat deed verder helemaal niets. Toen wees iemand mij op CBD-olie. In eerste instantie stond ik daar twijfelend tegenover. Hennep aan je kind geven? Maar de Cannabidiol (dus CBD) die hieruit wordt gewonnen is een stof die niet verslavend is én niet onbelangrijk… je wordt er niet high van wink, dit in tegenstelling tot de Cannabidoïde stof THC die dit wel is. Er worden veel positieve werkingen aan toegeschreven waarvan voor ons de belangrijkste zijn dat het de concentratie bevordert en de gedachten kanaliseert. Dus in plaats van een hoofd vol, nog maar een hoofd halfvol zeg maar… We hebben de CBD-olie ook een paar weken geminderd en dochter vroeg er uiteindelijk zelf weer om, omdat het voor haar toch wel verschil gaf. Het is even stoeien met de dosering, maar ik vind het een aanrader. In ieder geval het proberen waard.

Je kunt hier verschillende merken CBD olie vinden en kopen. Wij hebben een CBD-olie met een concentratie van 4%.

hulpmiddel concentratie in school study buddy

 

Verbeteren van de concentratie op school

Hoewel de ochtendroutine dus best een opgave was en deze nu door de Checkpad grotendeels is opgelost, gebruiken we de CBD-olie vooral voor de concentratie op school. En onze dochter gebruikt meer hulpmiddelen om haar concentratie op school te bevorderen. Zo is er vanuit school een zogenaamde study buddy aangeschaft. Een Study Buddy is een houten constructie met onderblad en 3 zijwanden, die je op het bureau kunt plaatsen en achter kunt werken zonder medeleerlingen te zien. Je kunt je dus van zichtbare prikkels afsluiten door zo'n Study Buddy en je daarmee beter concentreren. Die van onze dochter is opklapbaar en kan ze zelf pakken wanneer ze hieraan behoefte heeft. Vaak gebruikt ze 'm bij toetsen en Cito's in combinatie met een koptelefoon om de geluidsprikkels te minimaliseren. Tussendoor gaat de Study Buddy gewoon van tafel af.

Kijk hier voor verschillende soorten en de prijzen van de Study Buddy

Een Study Buddy is best prijzig, dus als de aankoop via school gedaan kan worden dan is dat natuurlijk wel heel fijn. Beetje handig? Zelf maken kan ook altijd nog. 

 

Ik ben heel benieuwd of jij voor je zoon of dochter dergelijke hulpmiddelen gebruikt en welke wat jou betreft wel en niet werken. Geef je een reactie?

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 4

  1. Floor

    dec 03, 2016 at 09:12

    Heel herkenbaar verhaal!
    Voor onze 8jarige zoon met ADD zijn de bijtkettingen ook een uitkomst! Niet dat er nu geen nagel of mouw meer gebeten wordt maar het is echt veel minder. Ook de juf op school ziet hem graag met ketting, al is het maar omdat de potloden dan langer heel blijven.
    Onze zoon heeft veel baat bij neurofeedback. Dit is niet voor iedereen geschikt, maar wij boffen dat het hier hier 'aanslaat'. Het is soms nog steeds hard werken op school voor hem, maar hij heeft nu ineens een prachtig rapport! Dat geeft hem dan weer de stimulans en het zelfvertrouwen om door te gaan.
    Veel plezier en geluk met je dochter!



    1. Esmée

      dec 05, 2016 at 10:00

      Dank je wel voor je reactie Floor. Die kapot gekauwde potloden zijn herkenbaar inderdaad.. haha. Neurofeedback, ik moest het even Googlen. Dat is heel interessante materie. Ik ga er eens verder induiken.



  2. Kim Huizinga

    apr 13, 2018 at 09:03

    Kennis van me heeft een combinatie gebruikt van verschillende supplementen waardoor zijn dochter veel minder klachten en vooral meer focus heeft.



  3. Krista

    dec 11, 2018 at 10:35

    Ik heb zeker wat aan dit blog. Ga hem opslaan.
    Ik gebruik voor mijn zoontje (en mijzelf) een aantal essentiële oliën. Diffusen, smeren, ruiken helpt ons erg goed.



This thread has been closed from taking new comments.