);

Hoe leuk is Giethoorn?

Hoe leuk is Giethoorn?

Jaren geleden was ik al een keer samen met een vriendin in Giethoorn. Dat was in het pré-kind tijdperk. Niet vanwege het sprankelende Gieterse uitgaansleven, maar eigenlijk gewoon omdat je deze aarde niet mag verlaten zonder een keer in Giethoorn geweest te zijn. Hét Venetië van Nederland met al haar kanalen, leuke huisjes en natuurschoon (en ook heel veel toeristen wink). En toch kennen heel veel mensen Giethoorn niet of hebben er wel eens van gehoord maar zijn er nog nooit geweest. Heel bijzonder want het is echt een leuk dorpje met een prachtige regio met veel historie.

Nu mocht ik met een groep toffe bloggers Giethoorn onveilig maken. Het werd een prachtige dag met veel zon, water en gezelligheid en overigens minder toeristen dan zoveel jaren geleden.

Waarom ik vind dat je echt een keer naar Giethoorn moet gaan, lees je in dit blog.

 

Even iets over Giethoorn

Eerst even een paar feitjes over Giethoorn. Om alvast in de stemming te komen…

Het dorpje ligt in de kop van Overijssel tussen Steenwijk en Meppel en heeft rond de 2800 inwoners. Er zijn ongeveer 176 bruggetjes te vinden in Giethoorn en veel daarvan zijn privé-eigendom. Dat is ook de reden dat je vaak hang en sluitwerk voor een bruggetje vindt of bordjes dat er geen vrije toegang is. Soms niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels en zelfs in het Chinees, want het dorp wordt of werd voor corona dagelijks overspoeld met Chinezen.

Giethoorn is een veenrijk gebied en doordat de bewoners het veen uitgroeven, ontstonden plassen en meren. Zo is ook het Giethoornsche meer ontstaan. Om het ontstane turf te kunnen transporteren werden de grachten uitgegraven en zo ontstonden de kanalen rondom de percelen. De gracht die door het dorp heen loopt, heeft de breedte van een koe + 20 cm. Waarom? Omdat ook vee vervoerd moest worden door de grachten en de koeien in de breedte afwisselend kop en kont in de brede punter gezet werden om naar verder gelegen grasland vervoerd te worden.

Giethoorn van het recente verleden trok veel kunstenaars aan, maar de huidige bewoners zijn vooral mensen met teveel geld. Voor de mensen die er geboren worden, is een huis in hun dorp vrijwel onbetaalbaar. Uiteraard is er ook gebouwd buiten de dorpskern, maar in de dorpskern moet je voor een boerderij al snel rekenen vanaf 1.200.000+.

 

Giethoorn met een geliefde, vriendin of vriendengroepje

Gezien het aantal restaurants in Giethoorn en de romantische activiteiten als het bevaren van de kanalen en het Giethoorsche meer, al dan niet met picknickmand, is Giethoorn het romantische uitje bij uitstek. Giethoorn heeft ook vele leuke overnachtingsadressen van hotels tot B&B’s.

Giethoornsche meer in Giethoorn

Aanrader om lekker uit eten te gaan is Restorante Fratelli. Een Italiaans restaurant waar service voorop staat. Het menu is redelijk aan de prijs, maar als je een weekendje Giethoorn doet, dan moet je ook niet kijken op een paar euro. Je krijgt er een goede service en heerlijk eten voorgeschoteld. Ook als je dieetwensen hebt als Vegan, Glutenvrij of als je wat voor intolerantie dan ook hebt, dan denkt men graag met je mee. Zo hoort het en dat hebben ze bij Fratelli goed begrepen.

Ristorante Fratelli vind je aan Binnenpad 113.

Maar er zijn vele restaurantjes in Giethoorn te vinden. Voor ieder wat wils.

Ook romantisch én lekker rustig is een avondrondvaart en doe je dat met een gids erbij dan kom je gelijk meer over Giethoorn te weten. Zo’n privé rondvaart is niet goedkoop, maar als je met een grotere groep bent, dan is het wel te doen én heel leuk.

Atelier 66 in Giethoorn foto in klederdrachtfoto in klederdracht in Giethoorn

Tip: ga vooral even een foto maken in klederdracht bij Atelier 66. De kosten zijn 10 euro p.p. en je ontvangt 1 uitdraai en per persoon 1 á 2 foto’s over de mail.

Nog een tip: verken de omgeving met een e-shopper. Zo’n ding gaat 25 km per uur en een leuke manier om veel van de omgeving te zien.

En dan nog een tip: ga samen waterfietsen en dan niet op zo’n lullig waterfietsje… nee, een echte fiets op 2 planken. Zoals hieronder.

waterfietsen in Giethoornde grachten in Giethoorn

 

Giethoorn met kinderen

Omdat je zo veel dingen in en rond Giethoorn kunt doen, is het ook ontzettend leuk om met je kinderen Giethoorn te ontdekken. Hieronder krijg je de leukste activiteiten op een rij:

  1. Giethoorn bootje huren

Het leukste is natuurlijk om met een bootje de grachten en het meer van Giethoorn onveilig te maken en de prachtige natuur te bewonderen. Een bootje huren kan op verschillende plaatsen, maar een mooie uitvalsbasis is die op de Beulakerweg 55. Je vaart van daaruit direct de Weerribben in – een prachtig natuurgebied. Goed om te weten: het is nergens dieper dan 1 meter, omdat het meer en de kanalen door de mens in uitgegraven. Je kan dus overal staan.

Bootje varen in Giethoorn door natuurgebied de Weerribben

  1. Suppen en waterfietsen

Met al dat water is het heerlijk om naast het varen in een bootje ook een actievere activiteit te ondernemen. Bij Aqua verhuur aan de Beulakerweg 133D kan je waterfietsen huren. Dat is leuk om te doen met je pubers. Kleine kinderen passen er niet op.

  1. Musea bezoeken

Museum ’t Olde Maat Uus aan Binnenpad 52 laat je kennismaken met het verleden van Giethoorn. Het heeft een doorlopende video van de historie van Giethoorn waarbij je dus kunt zien hoe men vroeger de koeien vervoer van de stal naar het weiland een paar km verderop, hoe er getrouwd werd, een begrafenisstoet over het water en hoe de boodschappen vervoerd werden. Ook zie je een voorbeeld van hoe men leefde. Een kaartje koop je voor 6,50 en met een museumjaarpas kan je er gratis naar binnen.  Je komt het museum tegen als je langs de hoofdgracht van Giethoorn loopt.

Museum in Giethoorn 't Olde Maat Uus

  1. IJsje eten

Met lekker weer ga je natuurlijk even een heerlijk ijsje eten. Wij waren gestopt bij Venice Giethoorn op Binnenpad 64. Dat is het pad dat langs het hoofdkanaal loopt. De ijssalon heeft ook een lifestyle winkel.

  1. Een foto maken in klederdracht

Een leuke herinnering is het maken van een foto in klederdracht bij Atelier 66. Ga je met het hele gezin, dan wordt dit wel een duur grapje: 10 euro p.p. Maar ik wilde het toch nog een keer even genoemd hebben, want leuk is het wel.

 

Bezoekerscentrum Doldersumbezoekerscentrum regio Giethoorn Doldersum Weldadig Oord

In de omgeving van Giethoorn

Je kan van Giethoorn ook een dagtripje maken en elders in de buurt overnachten. Er is namelijk genoeg te doen in de buurt!

  1. Denk eens aan Frederiksoord waar de koloniën van Weldadigheid ligt. Je kan hier met de elektrische Kolonie Express een anderhalf uur durende gidstour door de omgeving maken en de geschiedenis van deze regio ontdekken. Het “treintje” vertrekt vanaf o.a. het Huygens Huys waar je heerlijke koffie met gebak kunt eten en de vele klokken kunt bewonderen (en kopen) die binnen staan. Je vindt het Huygens Huys aan de Majoor van Swietenlaan 14 in Frederiksoord.
  2. Bezoek het museum De Proefkolonie in Frederiksoord
  3. Heerlijk eten kan in restaurant Grenzeloos in Doldersum. Hier is ook een bezoekerscentrum gevestigd (zie foto's hierboven) én je kan er overnachten in kamers en schattige huisjes. Dus ook geschikt voor gezinnen of een vriendengroepje. Eigenaresse Hellen kan vol passie vertellen over de geschiedenis van de regio.
  4. Ga je met het hele gezin, dan is een huisje op Residence de Eese wellicht een goed idee. De 6-persoonshuisjes zijn van heel comfortabel. Een heel goede uitvalsbasis om de regio te ontdekken.
  5. De regio leent zich enorm voor een mooie fietstocht door de dorpen van Weldadig Oord: Frederiksoord – Vledder – Doldersum – Diever

 

Meer weten over Giethoorn? Check dan deze Giethoorn informatie website.

En? Heb jij al zin in een weekendje Giethoorn en omgeving?

 

Meer blogs van Esmée:

Een dagje strand: dit neem je mee!

Een dagje strand: dit neem je mee!

Met de zomer in volle gang is er niets beter dan een dagje ontspannen op het strand. Soms is het op hete dagen de enige plek waar nog een…

5 manieren om van je tuin een heerlijke relaxplek te maken

5 manieren om van je tuin een heerlijke…

Als je kinderen nog klein zijn, dan staat je tuin vaak in dienst van het kleine grut. Ze moeten er kunnen ravotten en spelen, kunnen glijden…

Wat te doen als je kind niet wil eten: 10 tips

Wat te doen als je kind niet wil…

Wanneer je kind niet wil eten, kan dat als ouder erg vervelend zijn. Je wilt namelijk dat je kind gezond eet en voldoende voedingsstoffen…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.