);

Hoe je goed voorbereid je bevalling in gaat

Hoe je goed voorbereid je bevalling in gaat

Als ik 1 ding heb geleerd met betrekking tot de bevalling van mijn dochter is, dat niets tot in details ‘gepland’ kan worden, maar het wél heel prettig is om na te denken over je eigen wensen (en durf deze dan ook écht aan te geven!). Voorafgaand aan de bevalling vraagt de verloskundige om een ‘bevalplan’ in te vullen, waar de belangrijkste zaken in staan. Dit vond ik persoonlijk heel prettig om te doen!

 

Wat staat er allemaal in een bevalplan:

•Zaken die belangrijk zijn met betrekking tot pijnbestrijding: waar zou jij gebruik van willen maken of wellicht wil jij helemaal geen pijnbestrijding? Maak je gebruik van lichaamseigen pijnbestrijding, zoals de ‘geboortetens’, waarbij gebruik wordt gemaakt van lichte elektronische prikkels?

•Wie mogen er van jou aanwezig zijn bij de bevalling? Het allerbelangrijkste is, dat JIJ een manier kan vinden om in te ontspannen en waarbij jij je zo prettig mogelijk voelt.

•Waar wil jij het liefst de weeën opvangen en waar zou je het liefst de persfase willen doorbrengen? Heb je je al verdiept in de diverse bevalhoudingen? Tijdens mijn bevalling vond ik het heel prettig om in een bevalbad de weeën ‘op te vangen’. Het water kalmeerde mij, waardoor ik zelf heel goed met de pijn om kon gaan. Wellicht wil jij de persfase liggend doorbrengen, op bed? Of zittend op een baarkruk (door de verticale positie waarin jij zit, helpt de zwaartekracht mee).

•Zaken met betrekking tot na de bevalling: Wil jij je baby direct aanleggen? Geven jullie de voorkeur aan borstvoeding of aan kunstvoeding? Wie krijgt de speciale eer om de navelstreng door te knippen? Wil je de placenta zien? Wat mag er gebeuren met de placenta? (Wellicht wil je deze houden of mag het ziekenhuis deze gebruiken voor de wetenschap?)

•In geval van keizersnede: wie mag er in de OK aanwezig zijn? Wil je de baby direct na de geboorte het liefst huid op huid? Geef aan wat jij belangrijk vindt.

 

Hoe heb ik mezelf voorbereid op de bevalling?

•Boeken lezen: Ik heb diverse boeken gelezen met betrekking tot ‘hypnobirthing’, wat staat voor ‘meditatieve/ontspannende’ bevalling. De technieken hebben mij tijdens de bevalling echt geholpen om te kunnen ontspannen. Ook maakte ik gebruik van ontspannende muziek tijdens de bevalling.

•Zwangerschapsyoga: gedurende mijn zwangerschap ging ik naar zwangerschapsyoga, waarbij ook weer ontspanning en de juiste ademhaling centraal stond. Door middel van een diepe buikademhaling kon ik de pijn goed aan. Echt een aanrader!

•Affirmaties/visualisaties: Ik geloof heel sterk in ‘de wet van aantrekkingskracht’, dat wat jij voor je ziet, waar je écht in gelooft, dat zal jou helpen in een bepaalde ‘kracht’ te komen. Affirmaties, zoals: ‘Iedere wee brengt mij dichter bij mijn kindje’, ‘Ik vertrouw op mijn lichaam en haar kracht!’, ‘Ik ben sterk, krachtig en kan deze wee aan!’. Deze zinnen bedacht ik mij tijdens de bevalling, welke echt een soort ‘powerboost’ konden geven!

•Informatie avond ziekenhuis + verloskundige: Onze voorkeur ging uit naar een thuisbevalling, maar aangezien ik rekening wilde houden met alle opties koos ik ervoor om naar een informatie avond te gaan in het ziekenhuis. En ook die van de verloskundige. Deze informatie avonden vond ik zeer leerzaam, aangezien alles fases van de bevalling aan bod kwamen inclusief ‘waar pijn voor dient’ etc.

 

Ten slotte!

• Jouw lichaam is gemaakt om een bevalling te kunnen doorstaan

•De verloskundige en/of gynaecoloog is opgeleid om jou goed te kunnen begeleiden

•Jouw baby wilt heel graag geboren worden!

 

Dus:

•Vertrouw op jezelf en op jouw lichaam!

•Weet dat, hoeveel je ook van ten voren plant, jij op dat moment precies aan voelt wat jij prettig vindt op dat moment, dus dat kan ook totaal wat anders zijn dan je van ten voren had bedacht.

•Tijdens de bevalling kom je in een ‘oerkracht’ waardoor je in 1 klap al het ‘voorafgaand gepieker’ vergeet en je het écht aan kan!

Veel liefde, ontspanning en vertrouwen toegewenst!

» Lees hier: bevallingsverhalen

 

De foto van de zwangere vrouw met weeën is van Shutterstock

Meer blogs van Sandy:

Hoe je goed voorbereid je bevalling in gaat

Hoe je goed voorbereid je bevalling…

Als ik 1 ding heb geleerd met betrekking tot de bevalling van mijn dochter is, dat niets tot in details ‘gepland’ kan worden, maar het wél…

Geluksmomenten in de tuin

Geluksmomenten in de tuin

Door Sandy: ‘Mama, hondjes plasje doen?!’ vraagt mijn vrolijke peuter al vroeg in de ochtend. Samen lopen we naar de bench van onze twee ‘Chihuahua…

Boodschappen doen met een peuter: 10 tips

Boodschappen doen met een peuter:…

Regelmatig hoor ik ouders zeggen, dat het soms best lastig kan zijn om boodschappen te doen met een peuter. ‘Mama, ik wil die! (met daarna…

Hoi! Ik ben Sandy, getrouwd, mama van een hele gezellige, lieve, ondernemende peuter (Evi-Sofie, 2jr) en hoogsensitief. Ik werk als pedagogisch medewerker op de buitenschoolse opvang en vind het dan ook erg leuk om creatieve activiteiten en DIY tips met jullie te kunnen delen!

Mijn andere passie: schrijven! In 2012 heb ik een eigen boekje geschreven met gedichtjes, versjes en verhaaltjes voor de allerkleinsten, ik schrijf wenskaarten met gedichten op maat en ben regelmatig te vinden op mijn eigen website waar ik blogs schrijf over diverse onderwerpen!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.