);

5 bespaartips voor een duurzamer huis

5 bespaartips voor een duurzamer huis

Nu energieprijzen de pan uit rijzen, is de noodzaak van verduurzamen nog dringender geworden. Elke huiseigenaar die in de afgelopen jaren de isolatie van zijn huis niet heel serieus heeft genomen, heeft nu spijt. Maar het is nog niet te laat. Ook nu faciliteert de overheid met flinke subsidies als je gaat investeren in een duurzamere toekomst met een duurzamer huis. Misschien is het nu juist wel het ideale moment!

In dit blog geven je 5 bespaartips voor wie op de langere termijn flink geld wil besparen.

 

Investeer nu in zonnepanelen

Waar je echt niet langer mee kan wachten, is het installeren van zonnepanelen. Er geldt op dit moment nog een subsidieregeling waarmee je de BTW kunt terugvragen. Dat is een subsidie die je al snel meer dan 1000 euro zal schelen. De installatie van zonnepanelen is op dit moment wel duurder dan een paar jaar geleden. Dat is een kwestie van vraag en aanbod en het feit dat bepaalde onderdelen van de installatie slecht verkrijgbaar zijn. Aan de andere kant valt er ook meer dan ooit te besparen op de energiekosten als je de zonnepanelen wel hebt liggen. Dus de hogere kosten heb je sneller terugverdiend. Zeker omdat tot 2025 de zogenaamde salderingsregeling nog van kracht is, waardoor je de extra elektriciteit die je in de zomer opwekt in maanden dat de zon minder schijnt, kunt opmaken.

Heb je al zonnepanelen en lever je meer terug dan je opmaakt? Het kan een goed idee zijn om je huis de komende winter elektrisch te verwarmen in plaats van met de CV. Als je een verrijdbaar kacheltje aanschaft, dan kan je de ruimte waarin je op dat moment verkeert verwarmen terwijl je de slaapkamer lekker koud houdt.

 

Investeer in duurzame kozijnen en HR++

Houten kozijnen zijn veel minder duurzaam, dan je zou denken. Ten eerste moet er een boom voor sneuvelen en ten tweede moet je hout elk jaar onderhouden met een beits. En die verf is allesbehalve milieuvriendelijk. Daarnaast hebben goede kunststof kozijnen een isolerende werking. Ook op HR++ en HR+++ glas en kozijnen vervangen kan je subsidie aanvragen.

 

Dakisolatie

Je wint enorm veel als je het dak van je woning goed isoleert. Warme lucht stijgt op en met een niet of onvoldoende geïsoleerd dak verlaat alle warmte die je stookt zo via het dak weer je woning. Door het dak te isoleren, hou je de warmte die je stookt binnen en gaat in ieder geval niet alles verloren. Je kan met goede dakisolatie honderden euro’s per jaar besparen. Een investering die je er dubbel en dwars uithaalt.

 

Meer isolatiemogelijkheden van je huis

Buiten dakisolatie heb je uiteraard ook nog vloerisolatie en gevelisolatie. Vooral die laatste is een heel bewerkelijk en technisch klusje.

» Lees ook: besparingen woning isolatie

 

Met verlichting besparen

Alle beetjes helpen en het vervangen van je spaarlampen door LED lampen bespaart je 90% minder stroom! Ook heeft de LED lamp een langere levensduur. Een gemiddelde LED gaat zo’n 15.000 tot 50.000 branduren mee en dat is ongeveer 25 jaar. Een gemiddelde spaarlamp gaat ongeveer 5 jaar mee. Een LED lamp is echter wel 15x duurder dan een spaarlamp.

 

Subsidieregelingen

Elke isolatievorm kan z’n eigen subsidieregeling hebben. Overkoepelend zijn er ook regelingen. Zo kan je tot 1 januari 2024 30% subsidie aanvragen wanneer je in dat voorgaande jaar 2 of meer isolatiemaatregelen getroffen hebt via een erkende installateur. Hieronder vallen: spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbelglas, HRglas en triple glas en vloerisolatie.

Op grote aanpassingen zoals een nieuwe warmtepomp, nieuwe zonneboiler of aansluiting op een warmtenet geldt de regel van minimaal 2 niet.

Je kan ook gebruik maken van de energiebespaarlening, waarbij je boetevrij en tegen een lage rente geld kunt lenen voor energiebesparende investeringen aan je koopwoning.

Check hier meer informatie over subsidies

» Lees ook: 20 ultieme bespaartips voor het gezin

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.