);

De slechte huisvrouw

De slechte huisvrouw

Ik ben een heel slechte huisvrouw. Zo, ik heb het gezegd. Ik HAAT het huishouden. Werkelijk! En ik heb een man die het ook geen reet interesseert + een dochter die spiegelt en dus ook alles achter zich laat slingeren. “Het huishouden van Jan Steen”, zou eigenlijk moeten heten “het huishouden van Esmée”.

Alleen al van het woord “HUISHOUDEN” of “HUISVROUW” krijg ik de kriebels. Uit principe zal je mij dan ook niet op de Huishoudbeurs zien. En het woord “Huisvrouw” vind ik eigenlijk een scheldwoord. Misschien is dat het gevolg van een opvoeding door een zeer geëmancipeerde moeder. In ieder geval…ik ben het niet…een huisvrouw.

 

Schoonmaken en opruimen

Natuurlijk maak ik de WC schoon en stofzuig ik. Maar ja, niet dagelijks. Ramen lappen? Ik woon nu 17 jaar in een dijkwoning en ik geloof dat ik 2x de ramen gelapt heb. Mijn schoonmoeder misschien ook 2x. En echt, je kunt er nog steeds doorheen kijken. Mijn excuus: omdat de auto’s en vrachtwagens redelijk dichtbij het huis langsrijden heeft het echt geen zin om die ramen te lappen want na een week zien ze er precies zo uit als daarvoor. Dusss….

Dat excuus heb ik overigens alleen met het wassen van de ramen en mijn auto. Het toilet vind ik dan toch net een ander verhaal wink

Ons huis is pas echt opgeruimd en schoon als er een verjaardag voor de deur staat en we visite krijgen. Dat is dus 2x per jaar, want dochter en ik zijn op dezelfde dag jarig en vieren het dus ook samen. Nou ja, laten we er dan voor het gemak toch 4x van maken als we visite krijgen vanwege Sinterklaas of Kerst of zo.

 

Strijken

Doe ik niet. Niet? Nee, niet, nooit. Ik heb geen strijkplank en alleen een ieniemienie strijkijzertje dat ik gebruik voor de strijkkralencreaties van mijn dochter. Ik heb ook geen droger, dus hang alles op. Dat scheelt in de kreukels. En ik check altijd even de labels, zodat ik niet iets koop dat echt mega kreukelt. Bloesjes laat ik altijd hangen. Elastan is dan ook mijn favoriete “ingrediënt” in kleding. Met wat stretch ziet het er altijd top uit en zo niet, dan draag ik de kreukels er wel uit of ik roep heel hard dat het zo hoort.

» Lees ook: ik strijk nooit!

 

Koken

Nou, dat is het enige waar ik redelijk goed in ben. Tenminste, ik experimenteer wel eens wat en dat wil niet altijd even goed lukken. Het kan dan best voorkomen dat we alsnog even langs de friettent gaan voor een patatje en een broodje kroket. Maar over het algemeen is men hier in huis heel tevreden over mijn kookkunsten en borden worden bijna altijd leeg gegeten. Ik probeer ook zoveel mogelijk vers en zo min mogelijk uit pakjes te koken. Hoewel ik niet moeilijk doe over een heerlijke AH Pizza af en toe of een niet zelfgemaakt sausje bij mijn biefstuk.

 

De non-huisvrouw krijgt het op haar heupen

Maar soms…dan krijg ik het op mijn heupen. Dan wordt de berg aan speelgoed, losliggende legoblokjes, stapel met post, niet opgevouwen was, verspreid zaagsel van het konijn, rondslingerende kledingstukken in de badkamer en knutselwerkjes van dochterlief (die daar ECHT moeten blijven liggen want ze is daar nog mee bezig) me teveel. Dan moet het op dat moment worden opgeruimd en word ik stikchagrijnig. Dan loop ik te mopperen en te schelden dat het altijd zo’n klerezooi is en krijg ik het bijna benauwd. Het hele gezin wordt dan gemobiliseerd om de handen uit de mouwen te steken. En dan heb ik weer even rust en kan ik er weer tegen.

Is jouw huishouden altijd tiptop in orde of ben jij ook zo’n non-huisvrouw/dinges?

Ik heb nog meer ontboezemingen zoals:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 15

  1. Yvonne

    jan 21, 2016 at 07:58

    Ik ben er ook niet dol op! Maar ,met drie boys ben ik helaas iedere dag aan de beurt voor het schoonmaken van de WC's ... Stofzuigen bijna elke dag en wassen ook. Strijken doe ik ook zo min mogelijk. En ja rommelig (gezellig) is het hier wel. Ik ruim regelmatig alle kamers op.. En de boys ruimen zelf ieder week (met Franse slag) hun kamer op en moeten dan stofzuigen. Maar de echte rommel (gooi) ruim ik of mijn man ( die is nog erger) op. Maar mijn hobby zo het nooit worden.



  2. Romy

    jan 21, 2016 at 09:36

    Ik haat het. Serieus, er zijn zoveel leuke en minder leuke dingen te doen en daar heb ik al structureel te weinig tijd voor...moet ik dat huishouden er ook nog bij doen. En met een peuter blijf je opruimen, is alles zoek en de vloer en haar kleding binnen no time vies. Nee, ooit neem ik een werkster. ;)



    1. Esmée

      jan 21, 2016 at 10:17

      Precies wat ik al zo'n 25 jaar roep. Maar de financiën laten het nu even niet toe om een werkster te nemen. Dat zal bij jou nu niet anders zijn, neem ik aan. Maar er komt een tijd....ehhhh Toch moet ik dan opeens denken aan de strip van Jan, Jans en de kinderen (ik geloof dat die het was), dat Jans zich helemaal uit de naad werkt om het op te ruimen en schoon te maken, want tja de werkster komt morgen. En die kan je natuurlijk niet in een rommelig en vies huis laten schoonmaken. Hilarisch!



  3. Petra

    jan 21, 2016 at 09:41

    Wat een timing! Je hebt hierboven exact het verloop van mijn dag (met bijbehorende gemoedstoestand) omschreven. 21.30 uur, alles is eindelijk redelijk op orde, pfff. Maar door het lezen van jouw blog voel ik me gesterkt; ik ben dus toch niet de enige.... Misschien moeten we ons aansluiten bij de club van slechte huisvrouwen, zou dat wat zijn?



    1. Esmée

      jan 21, 2016 at 10:13

      Oh Petra, wat een goed idee! Ik voel een nieuwe Facebookgroep opkomen haha of misschien wel een nieuwe website. Ik ben ook blij dat ik het eindelijk opgeschreven heb en dat er zoveel reacties zijn. Ik voel me nu ook opeens gesterkt. Ik ben niet de enige!



  4. Gea

    jan 21, 2016 at 09:54

    Zo herkenbaar :). Ik heb er ook een enorme hekel aan. Ook omdat als je het gedaan hebt, je na een uur er toch niets meer van ziet. Opruimen doe ik vooral als ik visite komt en verder 2 x in de maand. En strijken? Alleen als het echt nodig is.



  5. Letty

    jan 22, 2016 at 10:45

    Vooral dat op je heupen krijgen is voor mij heel herkenbaar....opeens moet het allemaal gedaan worden, opruimen, schoonmaken, en ik ga zelfs zover dat ik met een tandenstoker kleine richeltjes in bijv. apparaten ga schoonmaken :) Onder het mom als je het doet, doe het dan goed:)
    Gelukkig heb ik vanaf volgende week weer een hulp, maar dat heeft ook met bewegingsklachten te maken, dus niet helemaal luxe.



  6. Tamara

    jan 22, 2016 at 08:24

    Heerlijk die herkenning! Ik ben ook geen huisvrouw.
    Een rommeltje zal het niet echt worden, dat laat robin niet gebeuren (die is heeeeeeel erg opgeruimd ). Koken vind ik heerlijk, de keuken staat dan ook regelmatig helemaal op zijn kop.
    Ramen lappen is dan het enige wat ik echt niet erg vind om te doen.



  7. Bregje

    jan 29, 2016 at 10:30

    Hahahaha I feel you! Ellende is het. Was ik maar zo rijk dat ik een hulp in huis kon betalen! ;)



    1. Esmée

      feb 05, 2017 at 11:26

      Jaaaa, dat wil ik ook!! Maar die gaat er echt niet komen helaas.



  8. Haha, heel herkenbaar, maar van mij had je waarschijnlijk niet anders verwacht. En je zag het op tv. Zo eens in de maand krijg ik zo'n vlaag van opruimwoede, precies vaak genoeg. Verder heb ik het ervoor over om iemand in te huren die schoonmaken WEL leuk vindt... ga ik liever wat extra werken...



    1. Esmée

      feb 05, 2017 at 11:27

      Nou ja, je bent natuurlijk über loedermoeder of je bent het niet hè. We verwachten wel van je dat je het loedermoederschap aanvoert... ;-)



  9. Annemieke

    feb 05, 2017 at 10:17

    Ik herken het. Bij mij is het al jaren zo. Ik had een tijdje een opgeruimd huis, omdat het te koop stond en er elke dag iemand kon bellen voor een bezichtiging. Nu weer een ander huis en het is weer net zo. Inderdaad er zijn dingen die veel leuker zijn, da's bij mij bijna alles. Dus mijn huishouden staat echt onderaan de lijst.



    1. Esmée

      feb 05, 2017 at 11:29

      Hier ook, ver ver onderaan het lijstje



  10. Rory

    nov 03, 2017 at 10:08

    Ik krijg een foutmelding, dus ik doe de reactie maar onderaan de FB-post



This thread has been closed from taking new comments.