);

Blogtips: wanneer plaats je berichten op Facebook?

Blogtips: wanneer plaats je berichten op Facebook?

Ik moet je welllicht uit een droom helpen. Een perfecte tijd voor het online zetten van je Facebookberichten bestaat niet. Je kunt via je statistieken zien op welke tijdstippen jouw volgers het meest online zijn. De statistieken vertellen je echter niet of deze groep genegen is op je berichten te reageren en deze misschien zelfs te delen. Dat wordt dus alsnog testen…sorry.

Neem om te beginnen wel je statistieken als uitgangspunt, want je hebt ze tenslotte niet voor niets gekregen. Het is wel degelijk waardevolle informatie.  Probeer net voor de pieken van die dag je boodschap te plaatsen. Dus is de piek om 21.00 uur ’s avonds, dan plaats je het bericht om 20.45 uur. En als dat 6 uur 's ochtends is, dan wil dat niet zeggen dat je zelf vroeg je bed uit hoeft. Je plant ze gewoon in. Kijk s.v.p. niet naar je algemene grafiek, maar ga echt op de dag staan dat je een bericht wilt plaatsen. Dan zie je opeens dat de pieken duidelijker zijn en wellicht zelfs anders liggen qua tijdstip als je in eerste instantie dacht. De grafiek laat het aantal van jouw volgers zien die op een bepaald tijdstip van de dag Facebook gebruikt. De grafiek toont dit over de week ervoor.

Bereiksgrafiek Facebook

 

Onderzoek naar klikgedrag op Facebook

In z'n algemeenheid geldt, dat berichten die 's ochtends worden geplaatst in totaliteit meer reacties krijgen, dan die 's avonds worden geplaatst. De berichten, geplaatst in de ochtend, hebben een langere “levensduur”. Maar de berichten die 's avonds geplaatst worden, hebben wel meer interactie in een kort tijdsbestek. Op zich geen hogere wiskunde natuurlijk, maar doe er je voordeel mee. Wel interessant is het feit dat berichten die na 19.00 uur ’s avonds geplaatst worden vaker gedeeld worden dan berichten op een ander tijdstip van de dag.

Verplaats je in je doelgroep. Is je doelgroep “Moeders”, omdat jij een mamablog hebt, vergeet dan de woensdag en vrijdag niet om je berichten te posten. Vergeet ook het weekend niet, maar bedenk wel dat een weekend met kids vaak druk is. Wanneer zou jij dan tijd hebben om op Facebook te zitten? Juist, als de kinderen op bed liggen. Je ziet in het weekend dan vaak een behoorlijke stijging. Gebruik je common sense. Vraag je dus af: “wanneer is mijn doelgroep online en heeft het de meeste tijd om mijn berichten te lezen?”

 

Hoe vaak plaats je een Facebook bericht

Bij voorkeur plaats je dagelijks een bericht en als het even kan 2x per dag of zelfs vaker. Bijvoorbeeld een keer ’s ochtends en een keer ’s avonds. Ja echt, 2x per dag! Je volgers vinden het echt niet erg om 2x op een dag je bericht voorbij te zien komen zolang het maar niet hetzelfde bericht is en je ze niet overspoelt met alleen maar jouw blogs. Hou hiervoor de zgn. 80-20 regel aan. 80% fun en informatie en 20% verkoopgericht (blogs). Deel eens iets van een ander, een leuke quote of filmpje. Het maakt je Facebookpagina dynamischer en je Facebookfans zullen je graag blijven volgen. En het is natuurlijk zo dat sowieso niet alle volgers jouw berichten altijd zien. Helaas ziet slechts 8-15% ze maar. Dus wees niet bang dat je je volgers overvoert met jouw Facebookberichten. Dat is echt niet zo.

 

Het inplannen van je Facebookberichten

De berichten op je Facebookpagina kun je gewoon inplannen binnen je pagina zelf. Er zijn mensen die berichten klaar zetten in planningspogramma’s als Buffer en Hootsuite, maar ik ben hier geen voorstander van. Je kunt allereerst je geplande berichten via de Facebookpagina nakijken om te zien hoe ze er daadwerkelijk uit zien en er zijn mensen die beweren dat Facebook de berichten die via Facebook zelf gemaakt en gepland zijn aan meer mensen laat zien, dan berichten die via een programma buiten Facebook om gemaakt en gepland zijn. En eerlijk gezegd…het zou zo maar kunnen.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Meer Facebook Blogtips lezen?

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 7

  1. Marijke

    jul 06, 2016 at 02:50

    Ik doe het idd gewoon 's ochtends en dan in de loop van de dag nog soms als ik er tijd voor heb iets anders delen. Tijdstippen wisselen.
    En het onderwerp scheelt in interactie. Vandaag het nieuwe kapsel van Amber gedeeld en daar reageert iedereen op. Terwijl de meesten op de rest niet reageren. Ach, ik hoef er niet van te eten ;)



  2. MetMirjam

    jul 06, 2016 at 03:02

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik nu 'maar wat doe' haha. Ik heb me er nog helemaal niet in verdiept wat voor mij de beste tijden zijn, maar dat zou ik toch eens moeten doen! Bedankt voor je tips :)



  3. Mijnkindkandewasdoen

    jul 06, 2016 at 03:26

    Ik doe meestal 's ochtends of einde van de dag posten. Meestal rond spitsuur in de hoop dat mensen het in de trein voorbij zien komen ;)



  4. Jacqueline

    jul 06, 2016 at 04:06

    Ik heb de statistieken op Facebook nog niet eens ontdekt, haha! Ik doe dus ook maar wat, maar vind het ook wel prima zo.



  5. Marguerita

    jul 06, 2016 at 08:55

    Ik heb er idd wat mee getest en die dip op zaterdag gaf mij de rust om niet meer perse 2 blogs in het weekend te plaatsen, maar gewoon eentje op zaterdagavond of zondagochtend. Bij mij idd veel online op Facebook de hele dag, en dan in de avond een piek. En ik heb gemerkt dat de facebookberichten een steeds kleiner bereik lijken te hebben... (totdat ze gedeeld worden ik deel daarom ook geregeld iets van andere bloggers in de hoop dat ze het eens terug doen en omdat het leuk is voor mijn volgers natuurlijk)



  6. Linda

    jul 08, 2016 at 09:45

    Ik bericht meestal twee keer per dag een post, vaak 's middags en 's avonds. Eigenlijk doe ik nooit wat met de statistieken, maar wel een goed idee om daar toch eens naar te kijken!



  7. cialis

    apr 01, 2017 at 05:45

    Hello!



This thread has been closed from taking new comments.