Kleurboek gezinsdiversiteit

25.000 kinderen in Nederland en België groeien op in zgn. “roze gezinnen”. Deze kinderen hebben dus 2 mama’s of 2 papa’s. Ook het aantal eenouder gezinnen en samengestelde gezinnen groeit jaarlijks. Waarom dan toch nog steeds die traditionele kijk op de samenleving? Kinderen op school zien in boeken en op kleurplaten die diversiteit in de samenleving niet terug. Tijd om daar iets aan te veranderen vond Jessica Maes.
Interessante dame, die Jessica. Vandaar dat we haar wat vragen wilden stellen:
Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Jessica Maes, 26 jaar en Vlaming. Sinds 3 jaar woon ik in Nederland. Vorige jaar studeerde ik af als Social Worker aan de ZUYD hogeschool. Bezig zijn met maatschappelijke kwesties vind ik erg interessant. Zo ben ik sinds 2009 actief voor COC Limburg. Dit is een belangenorganisatie voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Via COC Limburg geef ik gastlessen seksuele diversiteit op middelbare scholen in Limburg.
Je hebt in 2014 een boek geschreven, waarom dit boek?
Mannenpakken/Vrouwenhakken lanceerde op 1 maart 2014. Het is de allereerste lesbische chicklit. Ik lees heel graag chicklit boeken. Dit zijn boeken zoals Shopaholic en Bridget Jones diary. Echte vrouwen – van – nu boekjes dus met thema’s zoals carrière, liefde, romantiek, vriendinnen, etc. Ik merkte dat er geen chicklit bestond met een lesbisch personage. Zonde! Zelf ben ik lesbisch en dat miste ik wel binnen de chicklit wereld. Vandaar dat ik mijn stoute (hakken) schoenen heb aangetrokken en dat ik zelf aan dit grootse boekschrijfproject ben begonnen.
Tijdens mijn gastlessen seksuele diversiteit merkte ik dat er nog veel schijntolerantie en vooroordelen heersten omtrent lesbiennes. Ik wilde met dit boek iedereen een “kijkje achter de schermen” geven. Hun echt laten ervaren hoe het leven van een lesbienne kan zijn. Uiteraard met een flinke portie glamour en humor!
Ik heb het boek samen met een hetero co-schrijfster geschreven. Suzanne merkte dat er niet veel verschil is tussen het datingsleven met een man dan met een vrouw.
De reacties op het boek waren boven verwachting. Vele dames (en heren) die op het eerste zicht niks met het thema hadden gingen het toch lezen en werden aangenaam verast. Het boek loopt zo goed dat we over zijn gegaan op een tweede druk!
Heb je ambities om een nieuw boek te schrijven?
Ik heb altijd gezegd dat ik een one-hit wonder ben. Het is en blijft bij dit ene boek. Ik heb toen al mijn ideetjes in het verhaal gestopt. Haha, er gebeurt super veel dus… En ook omdat het een eenmalig schrijfproject is , is Mannenpakken/Vrouwenhakken voor mij extra speciaal.
Wel ben ik sinds kort bezig met een tweede boek. Een kleurboek deze keer! “Every colour of the rainbow” – kleurboek gezinsdiversiteit lanceerde zaterdag 20 juni 2015. Het is een kleurboek boordevol kleurplaten van rozen gezinnen, eenoudergezinnen, samengestelde gezinnen en gezinnen met een trans- ouder.
Vind je Nederland en België qua denkwijzen m.b.t. het gezin vooruitstrevend of toch nog erg traditioneel?
In zowel België als Nederland vind ik dat er een mix is. Sommige mensen zijn vrij vooruitstrevend, andere hangen sterk aan het traditionele gezin vast. Vasthouden aan het traditionele gezin is totaal niet erg. Ik vind het belangrijk dat mensen respect hebben voor elkaar ook als mensen een niet- traditioneel gezin hebben.
Enkele maanden geleden boste ik op iets waar ik van schrok. Op 16 mei 2015 ging de protest mars voor het gezin door de straten van Antwerpen (België). Ze eisten o.a. een herwaardering van het huwelijk. Een huwelijk kan volgens hun enkel plaatsvinden tussen man en vrouw. Een andere vorm mag nooit gezien worden als huwelijk. Ook vinden ze het ontoelaatbaar als een gezin afwijkt van de standaardnorm. Ik vind het best heftig dat anno 2015 in België een protest actie wordt georganiseerd. Liefde is toch liefde.
Waarom het kleurboek gezinsdiversiteit?
Sinds enkele jaren ben ik actief binnen de werkgroep basisonderwijs (onderdeel van COC Limburg). Met deze werkgroep proberen we seksuele diversiteit binnen het basisonderwijs bespreekbaar te maken. Proberen. Tot op heden is het ons nog niet gelukt om bij de basisscholen in Limburg binnen te komen. Nu een kleurboek heeft de kracht binnen het simpele. Een kleurboek is duidelijk en gemakkelijk. Het is een middel om op een speelse en laagdrempelige manier over het onderwerp te praten.
In Nederland groeien 25 000 kindjes op in een roze gezin. Ze hebben ofwel twee mama’s ofwel twee papa’s. Gezin anno 2015 vele verschillende gezinsvormen kunnen hebben we het breder getrokken naar gezinsdiversiteit.
Nu waarom hebben we een kleurboek gemaakt en waarom hebben we niet gewoon wat kleurplaten van het internet afgeplukt? Wel dat komt omdat er bijna geen kleurplaten met dit thema online te vinden zijn…
Welk doel willen jullie hiermee bereiken?
Eerst en vooral willen we het thema bespreekbaar maken. Kindjes op een heel jonge leeftijd leren dat we allemaal gelijk zijn en dat liefde tussen man – man en vrouw – vrouw hetzelfde is als liefde tussen vrouw – man.
Het grote doel is natuurlijk dat later geen apart kleurboek meer nodig is, maar dat je gewoon een regulier kleurboek openslaat en dat er een gevarieerd aanbod te vinden is. Een aanbod wat net zo gevarieerd is als onze maatschappij.
Ik wil hierbij met een bekende quote eindigen. ´No freedom til we’re equal, damn right i support it!´
Hoe kunnen mensen en scholen het kleurboek bestellen?
Het kan heel gemakkelijk via www.pinktix.nl besteld worden. Het boek kost 4,95 – de verzendkosten zijn bij het boekje verrekend. Een grote bestelling? Neem contact op met veiligeschool@coclimburg.nl .
Wil jij het kleurboek gezinsdiversiteit winnen? Dat kan!
Geef je reactie onder dit bericht en wie weet ontvang jij dit leuke en bijzondere kleurboek. We mogen 3 exemplaren verloten. Winnaars worden in week 29 kenbaar gemaakt. (DEZE ACTIE IS GESLOTEN)
Ik vind het een verrijking dat dit kleurboek is gemaakt! Nu kan mijn zoontje ook kleurplaten inkleuren die herkenbaar voor hem zijn vanwege zijn eigen twee mama's.
Mijn vriendin is 'bom-moeder', een vriend is opgevoed door 2 moeders, mijn neefje heeft 2 vaders (relatie) en een moeder, vriendinnetje van dochterlief heeft ook 2 moeders (relatie), om over een ander vriendinnetje maar niet te spreken (broertjes, stiefbroertjes en halfbroertjes bij tig verschillende ouders). En toch bestaat het gezin in het kleurboek van dochterlief uit vader, moeder, broer en zusje. Toch is het altijd de prinses en de prins.
Wat leuk dat er eindelijk een kleurboek is wat anders is! Die zou ik graag willen winnen.
Groetjes, Mirjam