);

Help mijn kind heeft hoofdluis!

Help mijn kind heeft hoofdluis!

Hoofdluis. Van het woord alleen al krijg ik jeuk en als kriebelmoeder op school heb ik er heel wat gezien. Het zou dan moeten wennen, zou je denken. Maar nee, dat doet het niet. Als ik het erover heb of zoals nu over schrijf, dan krijg ik spontaan jeuk op mijn hoofd. Ik weet ook hoe het voelt, heb ze zelf namelijk ooit gehad. Mijn 2 stiefdochters hadden redelijk vaak last van hoofdluis en de eerste keer herkende ik het niet als zodanig en heeft het hele gezin tijdens de zomervakantie er veel te lang mee rondgelopen. Gek werd ik van die jeuk! (krijg jij al jeuk ;-) )

Ik ben dus inmiddels expert in het opsporen van hoofdluis en herken de symptomen van meters afstand. Krabt een kind iets teveel aan zijn hoofd? Heeft het rode bultjes en plekjes in de nek, achter de oren of op de oren, dan zou ik onmiddellijk inspecteren of er wat op dat hoofdje rondloopt. Maar ook als je een mailtje van school ontvangt, dat er hoofdluis heerst in de klas van jouw kind, dan is het heel verstandig om wekelijks je kind te controleren. Sowieso af en toe inspectie van het hoofd van je kind is geen slecht idee, aangezien 10% van de schoolgaande kinderen jaarlijks last krijgen van een hoofdluis besmetting.

Maar eerst….

 

Feitjes over hoofdluizen

  • Hoofdluizen kunnen niet zwemmen (wel drijven), springen of vliegen.
  • Luizen houden van warme harige plekjes, dus onder de pony, achter de oren en in de nek.
  • Luizen zuigen elke 2-3 uur bloed wat een jeukende irritatie kan opleveren. Niet alle mensen ervaren hiervan jeuk. Ongeveer 50% is niet allergisch voor een luizenbeet en er vaart dus geen jeuk.
  • Bevruchte vrouwtjesluizen zoeken graag een ander hoofd op om zoveel mogelijk spreiding van hun eitjes en daardoor het voortbestaan van hun nageslacht te garanderen.
  • Besmetting gebeurt van hoofd naar hoofd of van haar naar haar. Dichtbij elkaar spelen en even een selfie is voldoende voor een luis om van het ene hoofd naar het andere te lopen. Een luis kan 30 cm per minuut afleggen.
  • Een luis heeft bloed nodig, dus luizen gaan niet in beddengoed, gordijnen of jassen zitten, tenzij het oude stervende luizen zijn. En die luizen kunnen niet meer besmetten. Je huis reinigen na constateren van een hoofdluisbesmetting in het gezin heeft dus geen zin.
  • Een neet, het eitje van een vrouwtjesluis, moet zich binnen 1 cm van de hoofdhuid bevinden om uit te kunnen komen. Kam je de neet verder in het haar dus weg van de hoofdhuid, dan zal het sterven.
  • Een witte neet is een neet die is uitgekomen. Is het donkerder van kleur, dan zit er mogelijk een levend neetje in. Zie je een neet? Dan is het heel waarschijnlijk dat er ook beginnende luizen (Nimfen) rondlopen. De Nimfen zijn lastig te ontdekken. Ze zijn nog erg klein.
  • Een neet komt uit tussen de 7 en 10 dagen. De Nimf is een geslachtsrijpe luis bij 17-20 dagen. Het is dus erg belangrijk om gelijk bij constatering van een luis of neten te behandelen. Want na die 20 dagen gaat het erg hard!
  • Een luis kan slechts 24 uur zonder menselijk bloed.
  • Gemiddeld sterft een vrouwtjesluis na 50 dagen. Mannetjes sterven eerder.

 

Behandeling van hoofdluis

Het enige dat goed helpt is kammen, kammen, kammen. Elke dag gedurende 2 weken lang. Je kunt het haar eerst eenmalig wassen met een anti luizen shampoo. Dit zegt luizen te doden, maar ik zou daar niet op rekenen en blijf daarom zeker nog altijd elke dag kammen. Maak het haar daarna goed doorkambaar door een goede anti klit te gebruiken. Vervolgens ga je boven de wasbak of aan tafel met een witte handdoek eronder het naar in secties verdelen en per sectie met een metalen netenkam vanaf de hoofdhuid het haar doorkammen. Voorgeschreven wordt om het haar te kammen voorover gebogen van achter naar voren. Heb je een dochter met lang dik haar, dan is dat geen doen. Doe het dan zoals hierboven beschreven in delen. Luizen die je tegenkomt of neten spoel je gelijk weg.

Preventieve middeltjes helpen over het algemeen niet. En het is zielig voor je kind. Vaak stinkt het spul vreselijk en is het niet heel prettig voor een kinderhoofdhuidje.

Kijk even bij het RIVM naar de richtlijnen van de behandeling van hoofdluis.

En niet onbelangrijk….raak niet in paniek. Krijg je de hoofdluis niet onder controle? Vraag dan om hulp. Op school aan luizenmoeders of aan de GGD. Je bent echt niet de enige moeder die hiermee kam(p)t.

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Een dieren kinderkamer om verliefd op te worden

Een dieren kinderkamer om verliefd…

Als je kindje peuter-af wordt en de belevingswereld om hem heen groter wordt, dan volstaat de eens zo leuke babykamer niet meer. De fantasie…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 1

  1. Jeske

    mrt 02, 2016 at 08:29

    Jeuk, ja hahaha....Vervelende beestjes. Bij mijn dochter in de klas nu ook een kindje met hoofdluis. Wel een tip om het te voorkomen. Haren invlechten en haarlak spuiten. Gelukkig hebben wij nog nooit zelf luizen gehad. (even afkloppen)



This thread has been closed from taking new comments.