);

Zelf sokken breien in 6 stappen

Zelf sokken breien in 6 stappen

Droom je ervan om je voeten te verwarmen met zelfgebreide sokken? Of je nu een gezellig paar voor jezelf maakt of een heerlijk paar gebreide sokjes voor je kindje, zelf sokken breien is een plezierige en lonende bezigheid. Én het brengt je gedachten tot rust. Zeker voor wat me-time, als je kleintjes op bed liggen, kan een bezigheid als haken of breien fijn zijn!  In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je sokken kunt breien, welke materialen je daar het beste voor kunt gebruiken en hoe je dit project tot een mooi einde brengt. Dus grijp je breinaalden en garen, en laten we samen beginnen!

 

Stap 1: verzamel je benodigdheden

De keuze van het juiste garen en de juiste breinaalden is essentieel voor je project. Voor sokken wordt vaak gekozen voor speciale sokkenwol, die niet alleen zacht en aangenaam is, maar ook sterk en wasbaar is. Zoek naar wol met een mix van wol en nylon voor extra duurzaamheid. Voor breinaalden kun je gaan voor sokkennaalden, een set van 5 dunne naalden, of een ronde naald voor de magische lus-techniek. 

 

Stap 2: kies de juiste maat

Voordat je van start gaat, is het belangrijk om de juiste maat vast te stellen. Meet de voet van jezelf, je kindje (of iemand anders voor wie je de sokken maakt) en houd rekening met enige rekbaarheid. De meeste breipatronen bieden richtlijnen voor meerdere maten, dus selecteer een patroon dat past bij jouw wensen. Je kunt ze eenvoudig online zoeken. Denk aan Pinterest of Google. Je kunt ook speciale patronen boeken kopen - of misschien wel vinden bij jouw bibliotheek.

 

Stap 3: begin met breien

Begin met het opzetten van het aantal steken volgens je patroon. Sokjes worden meestal van boven naar beneden gebreid, beginnend bij de boord. Je kunt kiezen voor een eenvoudige ribsteek of een andere elastische steek voor de boord, zodat je sok goed blijft zitten. Afhankelijk van je patroon kun je tutorials vinden op YouTube. Vaak is een patroon wat lastiger te lezen en begrijpen voor beginners. Dan is het fijn als je via een filmpje wegwijs wordt gemaakt. 

 

Stap 4: de hiel

Als je het boord eenmaal hebt gemaakt, komt de echte uitdaging: het breien van de hiel. Laat je hier echter niet door afschrikken! Er bestaan diverse methoden voor het breien van een hiel, zoals de flap-en-draai techniek of de verkorte toeren hiel. Volg de aanwijzingen van je patroon zorgvuldig voor het beste resultaat. Ook hier geldt: YouTube staat vol met handige filmpjes. Je kunt de filmpjes op pauze zetten, terugspoelen of juist verder spoelen en zo je eigen tempo aanhouden. 

Tip: neem wat langer de tijd voor de hiel. Waar het boord nog relatief rechttoe-rechtaan werk is, wil je hier echt de tijd voor nemen. 

 

Stap 5: de voet en teen

Na de hiel brei je het deel van de voet. Dit deel bestaat meestal uit eenvoudig recht breien tot je de lengte hebt bereikt die je wenst. Vervolgens brei je de teen, die vaak wordt gevormd door een reeks van minderingen om de sok goed aan te laten sluiten.

 

Stap 6: afwerken

Wanneer je sok klaar is, gebruik dan een maasnaald om de laatste steken zorgvuldig af te werken en alle loshangende draden weg te werken. En daar heb je het, je eerste paar zelfgebreide sokken! 

 

Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, waarom zou je je creativiteit dan niet nog verder de vrije loop laten door je gebreide sokken te verrijken met borduursels? Borduren op je zelfgebreide sokken voegt een leuke, persoonlijke touch toe. Denk aan je naam, een bloemetje of een ander figuurtje. En beperk je niet alleen tot sokken. Je kunt van een simpel, wit t-shirt ook hele leuke kledingstukken maken door er op te borduren. Zo’n gepersonaliseerd t-shirt ga je nergens anders vinden! Heb jij het al eens geprobeerd? 

Camping aan de Costa Brava: waar let je op?

Camping aan de Costa Brava: waar…

De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor veel gezinnen het moment waar ze al maanden naar uit zitten te kijken: kamperen. En dat doen…

Meer veiligheid in de badkamer

Meer veiligheid in de badkamer

Natuurlijk wil je overal een veilige omgeving creëren waar je kleintjes zorgeloos kunnen spelen. Heb je ook al eens gedacht aan de badkamer?…

Reacties 0

Voeg een nieuwe reactie toe: